Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je predsednik Aleksandar Vučić uveo Srbiju u ozbiljan bezbednosni rizik obavezivanjem da palestinski pokret Hezbolah u celosti tretira kao terorističku organizaciju, jer je Srbija sa aspekta Hezbolaha time postala legitimna meta.

Na sastanku Gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu Jeremić je rekao SAD i Izrael, a sada i Srbija, tretiraju i vojno i političko krilo Hezbolaha kao terorističku organizaciju, dok je za sve ostale države sveta teroristička organizacija samo vojno krilo.

„Srbija ni izdaleka nema kapacitet kao SAD i Izrael da se zaštiti od takvih izazova. Hezbolah je jedna od najopasnijih organizacija na svetu“, ukazao je on.

Jeremić je podvukao da su u posebnoj opasnosti pripadnici Vojske Srbije koji se nalaze u sklopu međunarodne mirovne misije UN u Libanu, gde je Hezbolah jedan od najdominantnijih vojno-političkih i društvenih aktera.

Dodao je da su Vučić i njegov „ol stars tim“ koji čine Suzana Vasiljević, Marko Đurić, Siniša Mali i Marko Čadež, potpisivanjem „gulaš sporazuma“ u Beloj kući uveli Srbiju u velike bezbednosne, diplomatske i ekonomske probleme.

Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je pregovorima u Vašingtonu učinjen veliki presedan, jer bi, posle izbora predsednika SAD u novembru, buduća administracija mogla da ponovo pozove predstavnike Srbje i Kosova u Belu kuću i stavi im na sto konačni sporazum o Kosovu, pošto su se već dobro uhodali s dokumentima koji nisu unapred detaljno ispregovarani –  kakav je tamo potpisan prošlog petka.

„Kosovo će biti jedna od prelomnih tačaka domaće politike u 2021. godini, a poznavanje odnosa u svetu može činiti razliku između sunovrata i prosperiteta naše zemlje“, procenio je Jeremić.

Vučić je, rekao je on, potpisom u Vašingtonu gurnuo prst u oko Evropskoj uniji, pa se sada vadi iz blata tako što brže-bolje otkazuje vojne vežbe s Rusijom i Belorusijom i to samo dan pred njihov početak, što je potpuno diletantski.

Jeremić je istakao da je njegova Narodna stranka najorganizovaniji politički činilac opozicije u Srbiji, i da je na dobrom putu da izgradi stranačku infrastrukturu sposobnu da kontroliše sva biračka mesta na sledećim izborima.

„Moramo da govorimo građanima ne samo o onom protiv čega se borimo, već pre svega o onome za šta zalažemo u skladu s našom politikom, vrednostima, ideologijom i ljudima koji nas predstavljaju. To ćemo činiti samostalno, neopterećeni bagažom tuđih politika i grehova i nastaviti da budemo okosnica antirežimskog delovanja, kao osnivači Udružene opozicije Srbije, ali i šire“, zaključio je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare