Vučić printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će pre vlasti u Prištini otvoriti ambasadu u Jerusalimu nego Srbija, ukoliko dođe do međusobnog priznanja Kosova i Izraela. On kaže da se u sporazumu potpisanom u Beloj kući navodi da bi Srbija trebalo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim da preseli posle jula 2021. godine.

„Mi ćemo do kraja meseca otvoriti kancelariju privredne komore u Jerusalimu. I to će da bude veliki podsticaj za izraelske i američke investitore da dođu u našu zemlju. Mi se na to nismo obavezali, već smo to želeli. Iza zapete u sporazumu iz Bele kuće stoji da pomerimo ambasadu posle jula 2021. godine u Jerusalim. Notorna je laž da je Srbija podržala priznanje Kosova od strane Izraela. Ukoliko dođe do međusobnog pirznanja Kosova i Izraela, na šta Amerikanci insistiraju, pre će prištinska strana otvoriti ambasadu u Jerusalimu od Srbije“, naveo je Vučić, dodajući da će sutra čuti sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

„Reći ću mu da nismo srećni ako Izrael prizna Kosovo“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da godinu dana moratorijuma na ulazak Kosova u međunarodne organizacije, znači da prištinske vlasti narednih godinu dana ne mogu “ni da sanjaju nezavisnost”.

“Kad neko kaže da je Izrael priznao Kosovo, pa dobro, priznao je. Suviše je to moćna država, još uz podršku Amerike, da bi mogli da utičemo na njih”, naveo je Vučić.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare