Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sporazum koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu, Srbiji može da donese samo negativne političke posledice, dok ekonomske uopšte i ne postoje, bez obzira na to što se predsednik trudi da ovaj događaj predstavi kao istorijski važan, izjavio je u Kragujevcu za portal Nova.rs predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, gostujući na Tribini o istorijskom delu Jovana Ristića i uspehu srpske diplomatije 19. veka.

Nekadašnji predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić, je u svetlu slavnog srpskog diplomate Jovana Ristića, o čijim dostignućima je bilo reči na tribinu u Kragujevcu, istakao da su srpsku delegaciju u Vašingtonu predvodili ljudi „bez imalo diplomatskog znanja i iskustva“, te da je takav sastav srpskih predstavnika, potpisao dokument koji je izuzetno nepovoljan za buduće pregovaračke poteze kada je u pitanju odnos Srbije i Kosova i Metohije.

„Činjenica da su se pregovori održali u bilateralnom formatu u Beloj kući je opasan presedan za budućnost pregovora između Beograda i Prištine. Ako ste jednom pristali da u tom formatu pregovarate o Kosovu, onda možete očekivati da i u budućnosti budete pozvani, ali tada na stolu mogu da budu neke druge stvari, uključujući i status Kosova i Metohije“, rekao je Jeremić, dodajući da je teško zamisliti manje povoljno okruženje od američke administracije za pitanje pregovora o budućem statusu Kosova.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Jeremić je istako da je Srbija odlukom da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim prekršila međunarodno pravo i time ugrozila svoje buduće pozicije u vezi sa pitanjima o Kosovu.

„Srbija je prekršila međunarodno pravo i rezoluciju 478 Saveta bezbednostii (SB) usvojenu još 1980. godine. Ta rezolucija eksplicitno zahteva od svih država članica Ujedinjenih nacija (UN) da ne otvaraju ambasade u Jerusalimu, a ako ih imaju da ih povuku. Sada se postavlja pitanje, kakav će biti naš kredibilitet u budućnosti kada se budemo pozivali na međunarodno pravo i rezoluciju 1244, koja je okosnica naše kosovske politike“ navodi Jeremić, pitajući se da li je iko u srpskoj delegaciji pomislio kakve to reperkusije može da ostavi na položaj Srbije u međunarodnim krugovima.

Jeremić je podsetio da su pre potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, ambasade u Jerusalimu imale samo Gvatemala i Sjedinjene Američke Države.

„Ne znam da li se neko iz naše delegacije zapitao zbog čega samo te dve države imaju ambasade u Jerusalimu. Evropska Unija i ostatak sveta imaju jasan stav o otvaranju ambasada u Jerusalimu, a mislim da ćemo tek da osetimo posledice zbog takvog poteza“, objašnajva Jeremić.

Vučić potpisao dokument bez memoranduma

Jeremić je naveo da Vašingtonski sporazum ne donosi nikakve benefite Srbiji, ocenjujući da predsednikovo veličanje dokumenta i isticanje „srpskih dobitaka“ zapravo predstavlja samo njegovo hvalisanje u domaćoj javnosti, dok je sa druge strane u međunarodnim očima ovaj sporazum, predmet podsmeha i zgražavanja.

„Sporazum je istorijski, ali samo u tom smislu, što do sada niko nikada nije potpisao takav dokument, bar nijedna suverena država koja iole drži do sebe“, kaže Jeremić uz objašnjenje da su u jedan dokument ‘gurnuta’ prava gej populacije, pitanja Bliskog Istoka, 5G mreže, Hezbolaha, diversifikacije energenatskog snabdevanja i poneka stvar u vezi sa odnosima Beograda i Prištine.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Sve pobrojano, naša delagcija je dobila da potpiše na papiru bez memoranduma, na kome na dnu piše samo – predsednik Aleksandar Vučić. Ne zna se čak ni čega je predsednik, da li lovačkog društva ili nekog sportskog kluba ili ko zna čega. To je zapravo jedna vrsta poniženja koje ćemo plaćati svi mi u godinama koje su pred nama“, navodi nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je zaključio da je skup u Vašingtonu bio samo marketinška vinjeta u Trampovoj izbornoj kampanji, koju je Srbije i te kako skupo platila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare