izbori 2020 sns
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vladimir Đukanović, poslanik SNS i blizak saradnik Aleksandra Vučića, jedan je od branilaca nedavno uhapšenog predsednika Opštine Palilula Aleksandra Jovičića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. Advokat Božo Prelević u izjavi za portal Nova.rs navodi da angažman Đukanovića u ovom "slučaju" vidi kao kontrolu štetu, te da je tu interes da se kontroliše iskaz Jovičića, kako nešto "nepromišljeno ne bi rekao u istrazi".

Predsednik Opštine Palilula i član Predsedništva SNS Aleksandar Jovičić uhapšen je početkom juna sa još osam osoba, zbog sumnje da su  omogućili nelegalne građevinske radove u toj opštini. Kako je saopšteno, sumnja se da je od investitora protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Za Jovičića se govorilo da je blizak Nebojši Stefanoviću, a bio je i član (njegovog) Beogradskog odbora SNS. S druge strane Vladimir Đukanović se javno zalagao za smenu Stefanovića i veran je Aleksandru Vučiću, lideru SNS.

Postavlje se pitanje kako je došlo do toga da Đukanović brani Jovičića. Advokat Božo Prelević, koji je i član Skupštine slobodne Srbije, navodi za Nova.rs da je to po njemu “kontrola štete”.

“Interes je da kontrolišete njega i njegov iskaz da on ne bi rekao nešto nepromišljeno u istrazi. Vi tu samo dodatno dezavuišete utvrđivanje činjenica u tužilaštvu. To je kontrola. Vrlo često, a Italija je bila poznata po tome, mafija bi onome koga je oštetila dovodila advokata kome nije smeo da otkaže. Kod svake prodaje droge, narkotika, vi uvek imate da onaj ko je prodavac droge na veliko daje advokata onome ko je sitan, da ne bi ukazao od koga nabavlja drogu. U tom smislu meni to deluje kao kontrola štete”, zaključuje Prelević.

On navodi da su u slučaju “Jovičić” sa iste političke strane i policija i tužilac i odbrana…

“Znači, kontrola štete. Ne mogu da zamislim da će Đukanović da zastupa njega a ne stranku. Nemam neposredna saznanja, mogu samo da kažem da meni tako deluje”, dodaje Prelević.

Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On kaže da njega samo čudi što u ovom slučaju ne sudi Marijan Rističević, te da mu ovo deluje kao sud partije.

“Zamislite vi kada je predsednik Odbora za pravosuđe i član DVT advokat, onda samo očekujem da Marijan Rističević bude sudija i onda je to puna groteska ,onda je to prava slika… Da budemo potpuno jasni, ne znam ko sudi i ne bih hteo da prejudiciram. Ja sam neko ko veruje u sud. Ne znam ko će tu da sudi. Meni to deluje kao neshvatljiv pritisak na pravosuđe”, dodaje Prelević.

Angažman Vladimira Đukanovića u ovom slučaju nije interesantan samo iz ovog ugla. Sporno je i to što je Đukanović poslanik u Skupštini Srbije, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva. Postavlja se pitanje ima li tu sukoba interesa, budući da je reč o postupku koji vodi država protiv njegovog klijenta.

“Ja inače zastupam tezu i za druge advokate da ne možete da budete članovi DVT i VSS i da se bavite advokaturom. Ja stvarno mislim da bi Advokatska komora trebalo da kaže ‘mi ćemo ovde da imamo istaknute predstavnike koji se u tom periodu neće baviti advokaturom’. To je bolje nego dovoditi ljude u sukob interesa. Biti poslanik u parlamentu, to je jedno, a biti čak i član Odbora za pravosuđe, meni je to u sadašnjoj konstelaciji na granici dobrog ukusa. A tek član VSS i DVT, ma hajte molim vas. Možda bi neko ko se ne bavi krivicom mogao da bude u DVT. Ili, da se postave strogi uslovi”, smatra Prelević.

Vladimir Đukanović je inače jedan od zastupnika i brata predsednika Srbije Andreja Vučića, koga zastupa po tužbi koju je podneo protiv člana Narodne stranke Miroslava Aleksića, a zbog navoda da o njegovim vezama sa Predragom Koluvijom, većinskim vlasnikom imanja „Jovanjica“, na kome su pronađeni veliki zasadi marihuane.

Zanimljivo je da je Đukanović branilac i Predraga Koluvije u slučaju “Jovanjica”.

To imanje posećivalo je više državnih funkcionera, među kojima su bili Aleksandar Vulin, tada ministar za rad, kao i Zoran Babić, bivši direktor Koridora Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare