Foto: Vesna Lalić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpska napredna stranka na aprilske izbore izašla je sa sloganom “Mir, stabilnost, Vučić”. Od te parole ostao je samo Vučić. Kriza na Kosovu umalo je dovela do ozbiljnih sukoba, na zimu nam sleduju smrzavanje i restrikcije struje, a cene su već sad otišle u nebo… Nije bilo šećera, nema mleka, pitanje je šta će biti s gorivom…

Srbija je brzo prešla iz “zlatnog doba” u fazu zvanu “izbegli smo bankrot”. Naravno, da na vlasti nije Aleksandar Vučić, imali bismo “najgori scenario”. Možda i katastrofu.

Pročitajte još...

Iako je situacija bolja od katastrofične, nije ni blizu onom što je SNS obećavala u kampanji – a to su mir, stabilnost i Vučić. Vučića i dalje imamo.

Osnovne životne i sve druge namirnice su poskupele, struja će takođe, i ako je ne bude na zimu, početak grejne sezone će verovatno biti odložen… Govorio nam je da imamo hrane da nahranimo ceo region, a već sada su rafovi pojedinih namirnica prazni.

Sa druge strane, situacija na Kosovu i dalje je napeta, pripadnicima LGBT je zabranjena šetnja, Srbija se stabilno ne kreće u pravcu ka EU, već skreće s puta…

Uz sve to, Aleksandru Vučiću se ne žuri da dobije vladu.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, podseća u izjavi za “Novu” da je i Slobodan Milošević imao parolu “Sa nama nema neizvesnosti”. On kaže da autokrate namerno ističu takve slogane.

Tribina u organizaciji Novog Optimizma pod nazivom (ZA)GAĐENJE BEOGRADA I SRBIJE – od ideologije do ekologije
Dragan Popović, tribina nazivom (ZA)GAĐENJE BEOGRADA I SRBIJE – od ideologije do ekologije Foto:Novi Optimizam

“Sami slogani dodatno kod ljudi proizvode strah i nesigurnost. Ako vi ljudima nudite mir i stabilnost, to znači da su to ugrožene vrednosti. Nisu vam ponudili ni socijalnu pravdu ni smanjenje siromaštva ni zaposlenost, nego ste im ponudili stabilnost i mir. Time ste im zapravo poslali poruku šta je najvažnija vrednost u ovom trenutku. Ljudima kada kažete da su ugrožni mir, stabilnost i bezbedost njihove dece, oni se naravno prirodno zabrinu, uplaše i onda trče ka onom ko deluje da ima najčvršću ruku, ko deluje najdosledniji vođa”, kaže Popović.

Komentarišući to što uprkos teškoj situaciji, Srbija nema vladu ni pet meseci nakon izbora, sagovornik “Nove” kaže da je i to deo političke poruke koja se šalje 10 godina.

“Dovoljan je samo Vučić. To nema veze sa funkcijom koju obavlja, ali je dovoljan samo on. Sve ostalo, uključujući i vladu, ministre i skupštinu može da postoji i ne mora. Građanima ne znači ništa. To je deo izgradnje tog njegovog kulta ličnosti i nije poruka samo građanima, već i svima u SNS”, zaključuje Popović.

Mikloš Biro, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kaže da je Vučićev slogan sa prethodnih izbora obmana, ali da to nije izuzetak, već pravilo.

“Vučićev manir je obmana. Obmanjuje nas da idemo u EU, a radimo sve suprotno od onog što je potrebno da bismo ušli u Uniju. Sa druge strane, obmanjuje EU da će priznati Kosovo, da će nas približiti EU, da bi izvukao pretpristupne fondove koji uopšte nisu mali, a koje niko ne spominje u tim istim medijima. To je Vučićev manir i pravilo”, kaže Biro.

Foto: N1

On podseća da je predsednik Srbije pre samo dve godine otvarao jedan pogon i da je izjavio da je energetska situacija fenomenalna, da ćemo izvoziti struju, a da se desilo sasvim suprotno.

“Postoji razlika između političkog marketinga i propagande. Propaganda podrazumeva širenje laži i obmanjivanje naroda, a poltički marketing je uobličavanje političkih ideja tako da budu razumljive ljudima. To što Vučić radi je propaganda”, ističe Biro.

Vučić: Ratni sukob u Ukrajini veoma uticao na Srbiju

Upitan da li je sukob između Rusije i Ukrajine uticao na Srbiju ili da li bi mogao da utiče u bliskoj budućnosti, Aleksandar Vučić je u intervjuu za Džerusalem post odgovorio da se uzdržava od „velikih prognoza o budućnosti“, ali da je na Srbiju ratni sukob veoma uticao.

On je naveo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji jer smo “decenijama bili pod sankcijama, a tada su stradali samo obični ljudi”.

“Ne verujemo u sankcije, politiku sankcija, to je nešto slično vašem složenom položaju”, rekao je on za Džerusalem post.

BONUS VIDEO: Vučić najavljuje polarnu zimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare