Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je izjavu ruskog šefa države, Vladimira Putina, da sledi katastrofa Evropi i svetu.

Vučić je rekao da će ova zima za sve nas biti veoma hladna, a da će sledeća biti polarna za celu Evropu.

„Ovo zima će za sve nas biti veoma hladna, a sledeća će biti polarna za celu Evropu. Čini mi se da niko ne želi rešenje. Plašim se da svi iščekuju poraz s druge strane. A ako ste mislite da će te lako vojno da pobedite Rusiju…Nadam se da nama ostaje da se dobro spremimo i za hladu i za polarnu zimu“, naveo je Vučić.

Pročitajte još...

Šta je Putin rekao

Ruski predsednik rekao je da su evropski pozivi na ograničavanje cene ruskog gasa „glupi“ i da bi to samo dovelo do još viših globalnih cena i novih ekonomskih problema u Evropi.

Kako je rekao, Rusija bi odustala od ugovor o isporuci gasa, ako Zapad nastavi sa svojim planovima o ograničavanju cene gasa.

„Hoće li biti političkih odluka koje su u suprotnosti s ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučivati ništa što je u suprotnosti s našim interesima. Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje. Nećemo isporučivati ništa!“, zapretio je Putin.

Predsednik Srbije, s druge strane, rekao je da će zemlje „Otvorenog Balkana“ uputiti pismo Evropskoj komisiji kako bi dobili pomoć za uvoz električne energije tokom zime.

„Ako cela EU preduzima mere štednje, mi ne možemo da se ponašamo kao raspikuće i da se ponašamo kao da se ništa ne dešava oko nas. Moraćemo da donosimo mnogo važnih odluka, jer ni jesen neće biti laka, zima će biti još teža“, rekao je Vučić.

On rekao da bi bila potpuna katastrofa za Srbiju da nije kupovala gas u maju i junu.

„To je bio spas za nas. Govorim o kupovini gasa na tržištu i što smo potpisali aneks ugovora s Rusima. Mi bez ‘Turskog toka’ ne bismo imali gas, ne bismo imali ništa. Imali bismo po 8 do 12 sati isključenja električne energije, koja, kao što znate, i dalje nemamo“, ističe Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare