Po svemu sudeći, spremaju se izbori u aprilu, a sve će biti jasnije ako u petak, 1. marta koalicija SNS i SPS ne obezbedi većinu u Skupštini grada Beograda. Prvi mogući datum je već 28. april, što ostavlja mali manevarski prostor za poboljšanje izbornih uslova. Vlast uporno ponavlja da će odbiti međunarodnu istragu koju je zatražio i Evropski parlament (EP), dok opozicija nastavlja da vrši pritisak kako bi se izborili za bolje izborne uslove.

Upravo će preporuke za poboljšanje izbornih uslova, uz činjenice o decembarskim izborima biti suština izveštaja ODIHR-a koji će biti predstavljen u sredu.

Ujedno, dok su reflektori međunarodne zajednice okrenuti ka izborima u Beogradu, u petak ćemo saznati da li ćemo na nove izbore u aprilu u Beogradu na proleće jer još uvek nema većine za izbor predsednika Skupštine, ili gradonačelnika.

Izbori u aprilu? Toma Fila, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ukoliko se desi scenario da ni tada ne bude dovoljno odbornika koji će podržati SNS i SPS, Beograđani će možda već na ponovljene izbore u aprilu. Tada će i formalno biti moguće da se održe izbori, o čemu je Nova već pisala.

Zgusnut raspored i kratak vremenski period do novih izbora otvaraju pitanje da li će vlast želeti da poboljša uslove i političku borbu učini delimično ravnopravnijom.

Zbog toga smo pitali opozicione političare da li očekuju da li će vlast prihvatiti savete, preporuke i zahteve opozicije i međunarodnih posmatrača, te kakvi će im biti naredni potezi ukoliko režim ne želi da promeni „ni za jotu“ izborna pravila.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta kažu u opoziciji za izbore u aprilu?

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević očekuje da će vlast učiniti da izborni uslovi budu još gori, jer prema njegovim rečima, predsednik Aleksandar Vučić „nema šta da traži na poštenim izborima“.

U izjavi za Novu, narodni poslanik poručuje da je potrebno sačekati izveštaj ODIHR-a, kako bi se sagledale sve preporuke i implementirale.

„Uslovi su iz izbora u izbore sve gori, pretvoreni su u farsu koja služi samo da Vučić saopšti unapred poznati rezultat koji mu obezbeđuje mandat za nova nepočinstva i krivična dela. Važno je da je konačno i od strane međunarodnih posmatrača, koje je sam pozvao i od strane opozicije uhvaćen u krađi. Zato je veoma važno da sačekamo izvestaj ODIHR i sagledamo sve preporuke i mogućnost za njohovu implementaciju. Bez toga nema nikakvog smisla učestvovati u igrokazu čija pravila diktiraju Vučićevi brojači glasova, a ne birači“, poručuje Milivojević.

Izbori u aprilu? Srđan Milivojević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dobrica Veselinović, nosilac liste na beogradskim izborima i odbornik u Skupštini grada Beograda kaže da pre bilo kakve odluke oko toga da li treba izaći na izbore ili primeniti neku drugu vrstu političke borbe treba sačekati rezultate svih mehanizama i procesa koji su pokrenuti.

„Ono što nam sad predstoji jeste da se delegacija ‘Srbije protiv nasilja’ vrati iz Brisela i Pariza, gde su otputovali kako bi se na licu mesta dogovorili tehnički detalji i pripremila misija koja treba da dođe. Takođe finalni izveštaj međunarodne posmatračke misije ODIHR-a je gotov i u narednim danima će biti javan tako da ćemo videti i kako će vlast reagovati na sve što je u njemu iznešeno“, ističe Veselinović za Novu.

Izbori u aprilu? Dobrica Veselinović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Govoreći o novim izborima, sagovornik Nove naglašava da SNS i SPS nemaju većinu i napominje da je u izrazitom interesu društva da naprednjaci priznaju da izbori nisu bili regularni.

Sa druge strane, predsednik Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović kaže da bi bilo pogubno izaći na nove izbore sa istim uslovima kao u decembru.

“Moj lični, ali i stav stranke kojoj rukovodim je da bi bilo potpuno besmisleno izaći na izbore, a da se ništa ne promeni u vezi sa izbornim uslovima, odnosno da sve bude identično kao prethodnog puta. To bi bilo pogubno, opozicija bi izgubila kredibilitet i ne bi mogla da se žali na bilo šta. Uslovi moraju da se menjaju, ne sme se dozvoliti zloupotrebe prava na prebivališta koja je bila i na prošlim izborima. Minimum medijske ravnopravnosti mora da se uspostavi, što su dve stvari bez kojih mislim da ne bi bilo smisleno izlaziti na izbore”, objašnjava Jovanović za Novu.

Izbori u aprilu? Miloš Jovanović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako napominje, pretpostavlja da će odluka biti kolektivna jer se i ostatak opozicije „pita“.

“Ostaje još uvek pitanje da li će biti izbora, hajde da sačekamo prvi mart, dok ne vidim ne mogu da sudim. Ali, izborni uslovi mogu da se promene. Kada postoji politička volja ni rokovi nisu problem, međutim videćemo kako će vlast reagovati”, zaključuje Jovanović.

I predsednik stranke Srbije centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenjuje da će se ići na izbore sa „popravljenim uslovima ili ih neće biti“.

Izbori u aprilu? Zdravko Ponoš Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Ili idemo na izbore pod popravljenim uslovima u meri u kojoj je to moguće ili izbora neće biti. Ne možemo ići na izbore koji to nisu. Nije ideja da se bavimo Vučićem, već Srbijom. Može da se otvori birački spisak i može da se promeni medijska slika na RTS-u“, rekao je Ponoš u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1.

Vučić traži od Vlade da usvoji preporuke ODIHR-a, Brnabić tvrdi da je međunarodna istraga jednaka „okupaciji“

Početkom februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade da “na ozbiljan način i u potpunosti” sagleda sve preporuke ODIHR-a i OEBS za buduće izbore.

Izbori u aprilu? Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Tada je “zamolio” Vladu i da predstavnike tih misija pozove da prisustvuju lokalnim izborima koji će biti u maju ili junu. Istovremeno, javnost će u sredu biti upoznati sa svim detaljima izveštaja posmatračke misije ODIHR koja je u preliminarnom izveštavaju navodila nepravilnosti koje je uočila 17. decembra.

Istovremeno, očekuje se međunarodna istraga o izborima u Srbiji, što su u Rezoluciji Evropskog parlamenta tražil poslanici ovog tela EU.

Izbori u aprilu? Ana Brnabić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sa druge strane, vlast tvrdi da bi takva istraga bila direktno kršenje suvereniteta, te da to ne bi dozvolila ni jedna zemlja na svetu.

„Međunarodna istraga znači da više nemate sopstvene institucije, da postoje stranci koji mogu da dođu i da rade šta god žele u vašoj državi, uključujući i da ispituju vaše građane. To je jednako okupaciji“, poručila je premijerka Ana Brnabić.

BONUS VIDEO: Novi beogradski izbori, čekajući izveštaj Oebs-ovih tela: Postizborna kriza u Srbiji ne jenjava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar