Posle 19. februara i odlaganja konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, sve je izvesnije da bi izbori u glavnom gradu mogli biti ponovljeni. Ukoliko do toga dođe postavlja se pitanje, kakva je sudbina naprednjačkog pretendenta na poziciju gradonačelnika Aleksandra Šapića? Ponovljeni izbori mogli bi da označe kraj njegove ambicije da ponovo upravlja prestonicom.

Od momenta kada je Aleksandar Šapić “utopio” svoju stranku SPAS u SNS (2021. godine) i zauzvrat dobio potpredsedničko mesto, nije naišo na veliku podršku članstva. Mnogima je zasmetalo što je novajlija postao visoko pozicionirani funkcioner SNS-a.

Godinu dana nakon dobijanja stranačke funkcije Šapić dobio priliku da za bude naprednjački kandidat za gradonačelnika glavnog grada, a potom i gradonačelnik, što se ponovo nije svidelo većini članstva.

Aleksandar Šapić i Aleksandar Vučić

Iako su naprednjaci, ali i sam Aleksandar Vučić, imali velika očekivanja od Šapića kada je reč o Beogradu, ispostavilo se da ih nije opravdao. Njegov ulazak u redove SNS nije poboljšao njihovu poziciju u gradu, naprotiv.

Na gradskim izborima 2018. godine Srpska napredna stranka osvojila je gotovo 45 odsto, a Šapić devet. Očekivalo se da će njegovim kandidovanjem za gradonačelnika na narednim izborima, 2022. godine, naprednjaci ostvariti bolji rezultat i da će se bar jedan deo Šapićeve podrške preliti naprednjacima, ali nije.

Podrška koju je SNS ostvario 2022. godine za jedan odsto bio je lošiji nego na prethodnim izborima, a vlast su formirali jedva, uz pomoć preletača.

PROČITAJTE JOŠ:

Njegov mandat gradonačelnika koji je trajao tek nešto više od godinu dana obeležile su brojne afere, gafovi i izlivi besa koji su neretko bili usmereni prema novinarima “United Media”.

Bez obzira na sve, njemu je ukazana prilika da i na prošlogodišnjim izborima, koji su održani 17. decembra, bude kandidat za gradonačelnika ispred SNS-a.

A da li će i na ponovljenim izborima?

Više od dva meseca prošlo je od izbora, ali i dalje nije poznato da li će Šapić uspeti da podigne lestvicu legitimiteta i formira većinu. Ako je suditi po svemu što smo do sada videli i čuli sve je izvesnije da bi Beograđani uskoro mogli ponovo na izbore.

Ukoliko dođe do ponovljenih izbora postoji šansa da Aleksandar Šapić ne bude kandidat naprednjaka za gradonačelnika, tvrde izvori Nove.

“Ponavljanje izbora moglo bi da bude elegantno rešenje da se naprednjaci “reše” Šapića” kaže naš izvor blizak SNS-u.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ Miodrag Todorovic

Ni tokom prethodne kampanje Šapić nije imao podršku drugih stranačkih kolega već je samostalno nastupa, bio je kreator i realizator svih promena koje želi u prestonici, a otvorenu podršku nije mu pružio niko od naprednjaka koji su do sada bili politički značajni za SNS u prestonici.

Podrška Šapiću nije stizala ni od strane bivših poslanika, članova Glavnog odbora ili Predsedništva stranke, zbog čega je postojao utisak da Šapić kroz kampanju ide sam.

Foto: TANJUG/ BEOINFO/

Sve afere Aleksanda Šapića

Pored toga što od njegovog dolaska postoji animozitet velikog dela naprednjaka prema Šapiću, njegovu političku karijeru obeležile su brojne afere.

O divljoj gradnji Aleksandra Šapića mediji su godinama pisali, a BIRN je do detalja pisao kako je on legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je, da je rađeno po zakonu, trebalo da bude srušen.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šapić se našao u središtvu afere i početkom 2023. godine. Tada je nedeljnik Vreme objavio da je bivši prvi čovek opštine Novi Beograd kupio vilu u Trstu 2018. godine vrednu 820.000 evra, ali da je prekršio zakon jer nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Foto: Google maps

Takođe, najuži krug ljudi oko doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nalazi se u središtu velikih afera. Dok se sekretarka za obrazovanje Aleksandra Čamagić dovodi u vezu sa malverzacijama oko davanja budžetskog novca fantomskim udruženjima, šef kabineta Šapića Nenad Milanović saslušan je krajem decembra u Tužilaštvo zbog afere oko nameštanja tendera turskoj firmi “Kentkart”.

Foto:Goran Frdanov/Nova.rs; Antonio Ahel/ATa images; Tanjug Strahinja Acimović; SSP; Filip Krainčanić/Nova.rs, google maps

“Sve afere koje prate Aleksandra Šapića i njegove najbliže saradnike onemogućavaju ga da se “odmetne” od SNS-a ukoliko ne bude kandidat za gradonačelnika, jer bi postupci koji stoje u Tužilaštvu mogli vrlo lako da se izvade iz fioke” kaže izvor našeg portala.

I dodaje da bi se za Šapića mogla naći “utešna nagrada” ako ne bude kandidat za gradonačelnika.

“Moguće je da bi se Šapić mogao naći na nekoj poziciji u izvršnoj vlasti, što bi bila zamena za poziciju gradonačelnika glavnog grada” objašnjava naš izvor.

Poznato je da se naprednjaci pored svega teško odriču svojih, ali postoje primeri i kada su svoje poslali pred lice pravde kao što je to bilo u slučaj bivšeg predsednika opštine palilula Aleksandra Jovičića.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare