Nedugo nakon saznanja Nove da je vlast odlučila da najveće javno preduzeće Srbije transformiše u akcionarsko društvo, usledila je realizacija plana i otvaranje vrata za ulazak privatnog kapitala u vlasništvo EPS. Prvi korak u tom pravcu bilo je angažovanje stranaca za konsultante. Nova.rs je ekskluzivno objavila ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa Norvežanima i proglasila ga tajnim. Oni su danas članovi upravljačke strukture EPS-a.

Ovu, kao i mnoge druge priče, možete pronaći u rubrici EKSKLUZIVNO.

Šta je rubrika ekskluzivno?

Nastala iz potrebe da priče koje menjaju Srbiju – bilo da su u pitanju najznačajniji društveni procesi ili afere vlasti – ne padnu u zaborav, Nova.rs otvorila je početkom avgusta novu rubriku na našem portalu – EKSKLUZIVNO. Čitajte i podsetite se najvažnijih priča koje je portal Nova.rs objavio od februara 2020. godine, kada smo krenuli „lajv“: od optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, preko nacrta Francusko-nemačkog sporazuma i tajnog ugovora sa Norvežanima, do potresnih snimaka iz Doljevca i rudnika Soko.

***

Portal Nova.rs u oktobru prošle godine objavio ekskluzivno tajni ugovor koji je Vlada Srbije sklopila sa norveškom firmom „Rystad Energy“ o konsultantskim uslugama za energetski sektor.

Ugovor sa Norvežanima sklopljen je direktno, bez raspisivanja javne nabavke, a potpisao ga je ministar finansija Siniša Mali. Vlada Srbije se tada obavezala da će samo za deo posla ovoj firmi platiti 1,55 miliona dolara.

Elektroprivreda Srbije
Elektroprivreda Srbije

Sve ovo je vlast pokušala da sakrije jer je na ugovor stavljena oznaka „strogo poverljivo“.

Nakon objavljivanja teksta, u Vladi je bukvalno nastala panika, a premijerka Ana Brnabić je naložila tadašnjem direktoru BIA Aleksandru Vulinu da otkrije ko je tajni dokument dao našem portalu.

Šta je pisalo u dokumentu

U dokumentu su navedeni razlozi angažovanja stranaca.

Pozivajući se na energetsku krizu u Srbiji, koja je eskalirala krajem 2021. godine nakon kolapsa u EPS-u, a koja je dodatno produbljena zbog rata u Ukrajini, Vlada Srbije je donela odluku da angažuje konsultanta za rešavanje „energetskih izazova“ koji čekaju našu zemlju.

Umesto raspisvanja javne nabavke, odlučeno je da se, mimo procedura, ovaj posao poveri firmi „Rystad Energy“, pod obrazloženjem da bi u suprotnom „Republika Srbija bila u obavezi da pruži informacije koje smatra da bi njihovo otkrivanje štetilo bitnim interesima njene bezbednosti“.

Na ovaj dokument stavljena je oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine.

Sve se sprovodi u fazama, neke su već završene

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije tada je dobilo zaduženje da pripremi predlog kako da se obezbede sredstva za ovaj posao, a novac će zatim biti isplaćen, kako se navodi u tački 7. zaključka, sa računa Generalnog sekretarijata vlade.

Termoelektrana „Nikola Tesla B“
Termoelektrana „Nikola Tesla B“ Foto:FoNet/EPS

Zanimljivo je da se na kraju zaključka Vlade Srbije, u tački 8, navodi da „ovaj dokument, radi realizacije, treba dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade i Ministarstvu finansija, a samo radi informisanja Ministarstvu rudarstva i energetike.

U dokumentu u koji je portal Nova.rs imala uvid, navodi se da je ceo posao podeljen u pet faza, takozvanih modula.

Prvi, koji je i prvi završen, podrazumevao je analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, kojim bi trebalo da se utvrde problemi i predlože načini da se oni ublaže.

Druga faza – poskupljenja struje

U drugoj fazi, kako je navedeno u dokumentu, pažnja će biti usmerena na ono što treba preduzeti u sistemu, a ne pojedinačno u preduzećima i institucijama. Analaizraće se proizvodni kapaciteti, kvalitet proizvodnje, gubici u sistemu, tarife, cene…

Norvežani navode, između ostalog, da je ono što može da utiče na poboljšanje situacije “prilagođavanje cena – tržišne cene i nivoi subvencija”.

U ovoj fazi sve mere koje budu preduzete su, kako se navodi, kratkoročne, jer se očekuje da brzo daju rezultat.

Ova faza je već sprovedena. Dva puta je struja poskupela, novi rast cene najavljen je već za novembar ove godine, a sledeći u maju 2024.

Treća faza – ulazak privatnog sektora u domaću energetiku

Ova faza je jedna od najzanimljivijih, pre svega, zato što se u okviru nje dominantne teme upravljanja i strukture javnih preduzeća.

Naime, uradiće se procena postojećih sposobnosti, način na koji bi državna preduzeća trebalo da pristupe ovoj promeni i koju bi ulogu trebalo da ima privatni sektor.

Izabran nadzorni odbor EPS-a; Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

“Presipitaće trenutnu postavku, kako u pogledu vlasništva i direktnog upravljanja sektorom, tako i u pogledu strana koje imaju uticaj; kako Srbija može iskoristiti koncesijsku rundu i druga sredstva za privlačenje privatnih ulaganja u energetski sektor”.

Iz ovog se može zaključiti da bi u narednom periodu, uz savetodavni angažman Norvežana, mogli da otpočnu i razgovori o uplivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije. To bi bilo moguće zato što je EPS otpočeo proces promene statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

U međuvremenu, Norvežani su ušli u upravljačku strukturu EPS-a. Od sedam članova Nadzornog odbora trojica su stručnjaci iz Norveške.

Četvrta faza – Srbija na nuklearni pogon?

U dokumentu koji je akskluzivno objavila Nova.rs, navodi se i četvrta faza u kojoj će, kako piše, biti utvrđene dugoročene strateške prilike za Srbiju, odnosno perspektive energetskog sektora do 2050. godine.

Kako se navodi u ovom dokumentu, za Srbiju će biti definisana tri moguća puta – brza tranzicija (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), spora tranzicija (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu), treća faza (Srbija na nuklearni pogon, korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Peta faza podrazumeva nastavak podrške Vladi Srbije i njenim državnim preduzećima prema potrebi.

Bonus video: Od sedam članova Nadzornog odbora EPS-a, trojica stručnjaci iz Norveške

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare