Elektrodistribucija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Novi statut EPS-a, koji je predložilo Ministarsvo rudarstva i energetike, usvojen je danas na sednici Nadzornog odbora tog preduzeća, saznaje Nova.rs. Za taj dokument glasalo je tri od ukupno četiri člana Nadzornog odbora, dok je jedan bio uzdržan.

Tako su nakon dvodnevne neizvesnosti i dodatnih pregovora sa sindikatima otklonjene prepreke zbog kojih juče nije bilo glasanja o ovom dokumentu

Podsećamo, Nadzorni odbor EPS-a zasedao je i juče, ali na toj sednici nije usvojen predlog novog statuta kompanije koje im je uputilo Ministarstvo energetike, a koji bi bi na snazi  nakon što EPS bude transformisan u akcionarsko društvo.

Prema saznanjima Nova.rs, juče je na sastanku ministarke Dubravke Đedović i sindikalaca dogovoreno da u novom Statutu budu istaknute još dve delatnosti – trgovina i snadbevanje električnom energijom.

Dogovoreno je da pored proizvodnje električne energije, koja će biti pretežna delatnost EPS-a, budu istaknute još dve – trgovina električnom energijom, koja je u sada važećem Statutu pretežna delatnost, i snadbevanje, koje su u novom predlogu bile navedene kao ostale delatnosti.

Prethodno je ministarka Đedović izjavila da će predstavnici radnika dobiti mesto u Nadzornom odboru, što je takođe ustupak sindikalcima jer ta stavka nije bila u prvoj verziji statuta.. Time je Ministarstvo energetike prihvatilo  ukupno tri zahteva sindikata koji se odnose na predlog novog Statuta EPS-a.

Prema predlogu novog Statuta, osnovna delatnost preduzeća bila bi proizvodnja električne energije, dok je sada to trgovina strujom, koja ostaje kao jedna od delatnosti.

Takođe, prema pomenutom predlogu upravljanje društvom je podeljeno između Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora.

“Funkciju Skupštine vrši osnivač preko jednog ovlašćenog predstavnika. Mandat ovlašćenog predstavnika u Skupštini određuje osnivač (država Srbija, odnosno Vlada Srbije) odlukom o njenom imenovanju”, piše u Statutu.

Skupština, dalje, imenuje članove Nadzornog odbora, kojih ima ukupno sedam i to na period od četiri godine.

Zatim, Nadzorni odbor imenuje članove Izvršnog odbora, kojih je takođe sedam, potom se bira generalni direktor.

BONUS VIDEO: Sednica Nadzornog odbora EPS-a: „Sve nas streljajte, nećemo vam ovo dozvoliti!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare