Foto: N1

Novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji ocenio je da je rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji "neprijatna za ovu vlast", dok Aleksandar Vučić pokušava da je ublaži tako što "sve živo sprovodi na Kosovu".

On je istakao da u EP niko nije protiv Srbije, nego se radi o nekim osnovnim principima koji je očigledno da vlast ne ispunjava, a tiču se demokratije i raznoraznih sloboda.

Prema njegovom mišljenju rezolucija je „kompromis“ više frakcija unutar EP, ali imamo finalnu verziju, koja, kako je naveo, „nije nimalo laskava za ovu vlast“.

„Mogu da pričaju šta god hoće, ali ta rezolucija je neprijatna za ovu vlast, jer se traži ad hok komisija što znači da se formira odmah. Iako ona nije obavezujuća, EP ima uticaj i na kraju će doći svih šefova država i vlada i svih bitnih čelnika Evropske komisije“, objasnio je Ivanji u emisiji „Novi dan“.

PROČITAJTE JOŠ:

On je konstatovao da se ova neprijatna i konstantna vanredna situacija videla na konstitutivnoj sednici Skupštine.

„I dalje mislim da je ovo put sa koga za ovu vlast nema povrtaka, a ako se izvuku, ja ću prvi da kažem ‘svaka čast, majstori’“.

S druge strane možemo videti, kako je ukazao, da se sa vrha vlasti „sve živo sprovodi na Kosovu“.

„Vučić je ubrzano počeo da rešava problem koji je mnogo bitniji, a to je recimo Kosovo, znači sve sad može nema nikakvog otpora. Apsolutno bez ikakvog otpora u društvu i sa vrha vlasti trenutno se sve živo sprovodi na Kosovu, a postoji još jedan delikatniji zahtev, a to je da skloni Milorada Dodika“, ocenio je Ivanji.

Komentarišući vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu koja će se održati večeras na zahtev Beograda, Ivanji smatra da tu nema ničeg osim diskusije.

„Možda hoće da se pošalje poruka Kurtiju da ne preteruje baš, ali neće imati nikakvog efekta“, ocenio je.

Prema njegovim rečima većina poslanika u EP vidi stvari kako vidi opozicija u Srbiji, što jeste uspeh, ali „predstavnici opozicije nisu na terenu, osim što gostuju po televiziji“.

„Gde je organizovan sistematski rad na terenu. Mi imamo opštinske izbore, kampanja još uvek nije počela i pararelno sa tim potrebno je nastaviti borbe za opovrgavanje pokradenih izbora. Nije dovoljno šetati se po studijima. Mnogo zavisi od toga koliko je grđanska opozicija spremna da motiviše ljude da se uključe u borbu za najosnovnije vrednosti“, zaključio je Ivanji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar