gradonacelnici
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs, Arhiva

Poput gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, funkcionera Srpske napredne stranke, koji je nakon samo jednog mandata na toj poziciji uvećao svoju imovinu za trosoban stan, na sličan način su se bogatile i pojedine njegove kolage i po funkciji i po stranačkoj pripadnosti. Analiza imovinskih karti samo nekih gradonačelnika u Srbiji, pokazala je da su pojedinci poput gradonačelnice Niša ili pak Pirota, sa svakim novim mandatom uvećavali svoju imovinu. Jedni su kupovali apartmane a drugi vinograde i šume.

Nije ni tajna, a ni novina na domaćoj političkoj sceni da funkcioneri sa dobijanjem vlasti i moći, nekako istovremeno uvećavaju i svoj kapital. Po pravilu postaju vlasnici vrednih nekretnina, zemljišta, šuma, vinograda…

Analiza Nova.rs pokazala je da je među „rekorderima“, bar kada je u pitanju uvećavanje imovine, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. sada već broji peti mandat, s tim da je poslednji započeo kao član Srpske napredne stranke. Na čelu Pirota je od 2003. godine kada je izabran za predsednika Opštine, a 2016. godine postaje i prvi gradonačelnik, kada Pirot dobija status Grada.Kako se može videti iz imovinske karte, Vasiće je iz godine u godinu uvećavao svoju imovinu. Moglo bi se reći da je u međuvremenu postao veleposednik.

Imovinska karta gradonačelnika Pirota

Kada se uporede imovinske karte objavljene 2010. i 2020. razlika je velika. Naime, on je u međuvremenu postao vlasnik preko 100 ari vinograda, šuma, voćnjaka, njiva… Kako se navodi u imovinskoj karti, sva ta imovina je kupljena. Dakle, nije nasledstvo ili poklon.

Prvi čovek Leskovca kupuje građevinsko zemljište

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na vlasti u tom gradu je od 2012. godine a sudeći prema izveštajima iz imovinske karte koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, i kod njega je imovina rasla iz mandata u mandat.

Kako sada stoje stvari, Goran Cvetanović, je kupovao građevinsko zemljište. Kako se navodi u izveštaju reč je o dva placa od po više od devet ari.

Imovinska karta gradonačelnika Leskovca

Cvetanovića šira javnost zna kao funkcionera koji voli da se oblači u faraona, pogotovu kada ode u Makedoniju da razmeni iskustva u oblasti komunalne infrastrukture, sećate se njegove nagrađene bašte koju je sam prijavio na konkurs i naravno pobedio, njegov štiglić je osvojio šampionat u pesmi starih ptica, mnogi ga pamte i po tome što je doveo Grke i giros na Roštiljadu tokom sankcija…

Gradonačelnica Niša ulaže u apartmane

Za razliku od kolege iz Leskovca, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ulaže u apartmane.

Sudeći prema podacima iz imovinske karte objavljene 2020. ona je u međuvremenu postala vlasnica apartamana od oko 30 kvadrata.

Sotirovski važi za jednu od imućnijih gradonačelnika u Srbiji. Krajem januara 2020. prijavila je da u svom vlasništvu ima tri stana.

Imovinska karta gradonačelnice Niša

Jedan je četvorosoban od 167 kvadrata i do njega je došla adaptacijom, drugi od 67 kvadrata je nasledila, a kupila je jednu nekretninu od 52 kvadrata.

Osam meseci kasnije imovinska karta je ažurirana, a na spisku se tada našao i pomenuti apartman.

Kako su pisale Južne vesti, Dragana Sotirovski je 25-godišnju novinarsku karijeru krajem 2017. godine zamenila mestom načelnice Nišavskog upravnog okruga. Tada zvanično kao nestranačka ličnost.

Ubrzo je, međutim, dobila i funkciju u stranci, vladajućoj Srpskoj naprednoj. Nakon nešto više od dve godine u stranačkom dresu došla je na čelo grada. Prva je žena u istoriji Niša na toj poziciji.

Gradonačelnik Kraljeva za jedan mandat zaradio trosoban stan

Kako je već pisala Nova.rs gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću dovoljan je bio samo jedan mandat na čelu grada, da u svoju imovinsku kartu upiše trosoban stan od 73 kvadrata. Tako stoji u izveštaju o imovini funkcionera Agencije za sprečavanje korupcije.

Zanimljivo je da 2016. godine kada je prvi put postao gradonačelnik Kraljeva, Terzić ništa nije imao od imovine.

Tek posle dve godine prvi put je prijavio da nešto poseduje, a reč je o automobilu. Odmah na početku drugog mandata, u septembru prošle godine, u imovinskoj karti gradonačelnika Kraljeva pojavio se i trosoban stan od 73 kvadratna metra.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se uštedi od gradonačelničke plate koja iznosi 112.000 dinara, i da se za četiri godine kupi stan čija tržišna vrednost nije ispod 60.000 evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare