Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Do sada se pokazalo da Vučić uvek “podvije rep“ pred strancima - kad krenu pritisci spolja, kaže u intervju za novine “Nova” poslanik i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović, govoreći o tome da li očekuje reakciju Evrope na non-pejper o (ne)slobodi medija koji je nedavno predao članovima Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije.

Govori i o odnosu vlasti prema predstavnicima opozicije u parlamentu, ali i o predlogu Narodne stranke za izgradnju Nacionalnog zatvora. Sa pratećim sadržajem.

Predali ste non-pejper članovima Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije, o tome kako vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem guši slobodu medija u Srbiji. Da li ste dobili neku povratnu reakciju?

Predao sam članovima Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije non-pejper o (ne)slobodi medija u Srbiji i o tome pokrenuo debatu u okviru ove međunarodne organizacije. Takođe u svom izlaganju sam ih upoznao na pretnje, napade, etiketiranja ali i ekonomske pritiske sa kojima se mediji i novinari suočavaju u Srbiji. Upozorio sam i da Srbija tone u potpuni medijski mrak. Mediji bi trebalo sa nas informišu, poduče i zabave, a ugušeni mediji u Srbiji nas plaše, ponižavaju i šire osećaj nemoći da bi se neko drugi osećao moćno. Znate i sami kad prođete pored trafike i vidite naslovne strane na kojima su sve vesti negativne, a jedan je onaj koji sve to rešava.

Šta se slanjem non-pejpera ovom Komitetu, zapravo, može postići? Da li može da se nađe na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope?

Cilj je da se članovi Komiteta i evropski zvaničnici upoznaju sa pravim stanjem medija i medijskom slikom, medijskim mrakom u Srbiji. Do sada se u ovim telima čuo samo glas vlasti, koji predstavlja lažnu sliku o napretku na ovim poljima – ružičasto kako to čine i sa svojih u Srbiji. Sada se čuju i drugačiji glasovi. Razgovarao sam sa glavnim izvestiocem Komiteta za slobodu medija Mogensom Jensenom. U januaru će biti odabran i izvestilac za Srbiju, jer je Srbija u Savetu Evrope jedna od država koja je pod monitoringom. Mislim da će ovaj non-paper pokrenuti veće interesovanje i dublje interesovanje za stanje u Srbiji.

Imaju li evropske institucije mehanizme kojima bi mogli da utiču na to da se odnos vlasti u Srbiji promeni prema nezavisnim medijima?

Do sada se pokazalo da Vučić uvek “podvije rep“ pred strancima – kad krenu pritisci spolja, a evropske institucije imaju mehanizme da utiču na slobodu medija, demokratiju i slobode.

Videli smo na dosadašnjim sednicama parlamenta da je opoziciji uskraćeno pravo da podnese predloge za dopunu dnevnog reda, ukida im se pravo na repliku, veliki broj amandmana je odbijen bez obrazoženja, a Vladimir Orlić i Sandra Božić šakom i kapom dele opomene opozicionim poslanicima. S druge strane, predstavnici vlasti su toga pošteđeni. Šta to govori?

Ponašanje Vladimira Orlića i njegovih potpredsednika govori o bahatosti, pravnom nasilju ali pre svega o njihovoj nervozi, jer građani Srbije u parlamentu od opozicije mogu da čuju istinu o mnogim stvarima o kojima veliki broj građana Srbije, upravo zbog medijskog mraka, sada čuje prvi put – kao što su afere Jovanjica, Telekom, Krušik… Mi se kao poslanici Narodne stranke trudimo da u skupštini budemo glas naroda, za razliku od vladajuće većine koja štiti bogatu i povlašćenu elitu koja je stvorena tokom vladavine SNS-a. Mi govorimo o temama koje muče građane, a pre svega o poskupljenjima na dnevnom nivou, nedostupnom zdravlju i unakaženom državnom zdravstvu, prezaduživanju države po zelenaškim kamatama…

Jedan od vaših amandmana na predlog budžeta za 2023. je bio da se sredstva planirana za izgradnju Nacionalnog stadiona preusmere na izgradnju Nacionalnog zatvora. Da li ste ozbiljno mislili da će SNS ovo da prihvati?

Većina u parlamentu nije smela da dozvoli da se ova tema nađe na dnevnom redu, zato što se decenijama, a ubrzano u poslednjoj deceniji, u našoj zemlji stvara bogata i povlašćena elita koja svoj kapital stiče zloupotrebama državnih fondova, izvlačenjem narodnih para iz budžeta, korupcijom, kriminalnom privatizacijom, lažnim tenderima. Srbiji je potrebno da se podvuče crta i da se vidi ko se kako obogatio. Kako to da većina naroda jedva krpi kraj sa krajem, a neka povlašćena elita je toliko „sposobna“ pa im sve „ide od ruke“ i sve je bogatija. Sistemska borba protiv kriminala i visoke političke korupcije mora podrazumevati uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju i donošenje zakona o poreklu imovine sa oduzimanjem nelegalno stečene imovine. Kao pravnik i građanin ove zemlje siguran sam da će jednom doći vreme kad će se odgovarati za kriminal i korupciju, a onda će umesto preskupog „Nacionalnog stadiona sa pratećim sadržajem“ biti potreban „Nacionalni zatvor sa pratećim sadržajem“.

BONUS VIDEO: Novaković: Zvonku Veselinoviću poslove namešta država, a profit deli s Vučićevim bratom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare