Konstantin Samofalov Foto: Saša Petrović

Sa Duškom Vujoševićem kao nosiocem liste i sa najkredibilnijim i najkompetentnijim kandidatima na listi, očekujem snažan rezultat na beogradskim izborima koji će koaliciju "Ajmo ljudi" da učini vodećom snagom levice u Skupštini grada Beograda, kaže u intervjuu za list Nova generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov.

Košarkaški trener Duško Vujošević biće nosilac vaše liste za beogradske izbore. Mnogo polemike naknadno je bilo oko toga da li će on biti i kandidat za gradonačelnika. Hoće li?

Mislim da su svi svesni da je Duško Vujošević najozbiljnije ime na čelu neke izborne liste. Ne samo zbog njegove briljantne karijere, već i zbog toga što je simbol beskompromisne borbe i hrabrog i principijelnog otpora ovom režimu. U odnosu na podršku koju naša lista dobije, donosiće i odluku o svojoj konkretnoj ulozi. Ali, činjenica da svojim imenom i delom stoji iza liste najkompetentnijih ljudi za Beograd, šalje svakako jasnu poruku o timu koji ćemo predstaviti u narednim danima. Čast nam je da nas predstavlja takav čovek, borac i veliki moralni, a ne samo sportski, pobednik.

Boris Tadić i Duško Vujošević Foto:Medija centar Beograd

Da li su realne prognoze da vlast u Beogradu padne?

Opozicija ima realne šanse za pobedu u Beogradu, ali je potrebno da svako odradi svoj deo posla. To svakako zavisi i od saradnje različitih opozicionih kolona. Koalicija „Ajmo ljudi“ će, kao i do sada, učiniti sve da dođe do koordinacije unutar opozicije i da zajedno budemo usmereni ka pobedi, a ne jedni ka drugima.

Potpisan je sporazum opozicije o nenapadanju, ipak, trezavice su česte, posebno između Borisa Tadića i predstavnika Ujedinjene Srbije. Mislite li da će ovaj dogovor biti ispoštovan?

Treba razlikovati napad od iznošenja političkog stava i uverenja, a posebno kada se odgovara na direktna pitanja novinara. Pod napadom se podrazumeva eskiviranje činjenica i iznošenje ličnih uvreda, koje se plasiraju delom preko kvazi slobodnih medije, a delom preko analitičara i novinara na taster, koji su uvek pripravni da kritikuju svaku opciju koja nije deo bloka oko SSP. To nije put za pobedu u Beogradu o kojoj me toliko pitate. A ni put za povratak normalnog političkog životu u Srbiji.

Postoji li mogućnost postizborne koalicije sa ovom grupom stranaka u Beogradu?

Postoji mogućnost saradnje sa svima koji dele naše vrednosti i politički pravac upravljanja Beogradom.

Šta bi bio vaš prvi potez ukoliko biste došli na vlast?

Jedan od prioriteta je svakako rešavanje pitanja korupcije, a zatim i katastrofalnih ekoloških problema. Promenili bismo i besmislenu prvu trasu metroa, koja spaja dva mala ništa u veliko ništa. Povezivanje Makiša sa Beogradom na vodi služi isključivo investitorima koji žele veštački da podignu cene kvadrata u ovim kompleksima.

Spomenik Stefanu Nemanji Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koji je stav SDS po pitanju izmeštanja spomenika Stefanu Nemanji sa Savskog trga?

Velike istorijske ličnosti zaslužuju da imaju spomenik u prestonici, a najveći spomenik Stefanu Nemanji je manastir Studenica, koji je on i podigao. S druge strane, praksa SNS je da se poigrava sa patriotskim porukama i megalomanijom, a u pozadini predstave dok podižu takve spomenike, oni paralelno ruše kulturno-istorijsko nasleđe Beograda.

A po pitanju vraćanja Železničke stanice na staro mesto?

Bivša glavna železnička stanica bila je dobrom autobuskom i tramvajskom mrežom povezana sa skoro svim delovima grada, dok stanica „Prokop“ ne ispunjava karakteristike centralne železničke stanice. Prvenstveno zbog slabe saobraćajne povezanosti van domašaja većini stanovnika, a do stanice nije moguće doći peške. Ipak, posle izgradnje zgrada u Beogradu na vodi, koje imaju šipove i do 20 metara dužine, vraćanje koloseka koji su dolazili do stare stanice bio bi izuzetno zahtevan i gotovo nemoguć građevinski poduhvat.

Kakav je vaš stav o Beogradu na vodi i u skladu sa tim potezi koje biste preduzeli kad je reč o ovom projektu?

Srbija ima veliki udeo u Beogradu na vodi, a državi je obećano da će joj se novac vratiti kroz dobit koji to preduzeće treba da ostvari, a mi vidimo da ono prikazuje gubitke i zapravo se državni kapital topi. Državni novac je praktično poklonjen investitorima i stavljen u privatne džepove, stoga je neophodno steći uvid u potpisane ugovore, napraviti procenu da li dalja realizacija projekata ima smisla, a onda sprovesti i reviziju ugovora.

BONUS VIDEO: Boris Tadić predstavljanje kandidata koalicije „Ajmo ljudi“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar