Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Sporazum koji su predložili Nebojša Zelenović i Ne davimo Beograd Demokratskoj stranci nije neophodan, mi nikoga ne napadamo. Naprotiv, od samog početka se zalažemo za što širi opozicioni demokratski front ili barem što šire sinhronizovano delovanje opozicije. Demokrate nemaju tu šta da objašnjavaju, neka objašnjavaju oni koji imaju izgovore zašto je neprihvatljivo ukrupnjavanje koje građani očekuju od nas”, navodi u intervjuu za list “Nova” Dragana Rakić, potpredsednica DS.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će Demokratska stranka potpisati sporazum koji su javno ponudili Ne davimo Beograd i ZZS Nebojše Zelenovića, a u kome se potpisnici obavezuju da se međusobno ne napadaju, da se napravi više srodnih saveza, da zajedno kontrolišu izborni proces i imaju zajedničkog predsedničkog kandidata.

Rakić za “Novu” odgovara na pitanja da li opozicija kaska za vlašću koja je uveliko u kampanji, kakav je njen stav o upozorenju Draga Đilasa da neće biti saradnje sa delom opozicije koja prihvati učešće u RIK i nadzornom telu za medije, što su predložili evroposrednici, postoji li mogućnost da Narodna stranka Vuka Jeremića bude sa DS i njenim partnerima na istoj listi…

Pregovori sa vlašću uz posredstvo evroparlamentaraca su propali, jer opozicija nije dobila gotovo ništa od onog što je tražila. Koji su sledeći koraci koje ćete preduzeti?

U redovnom smo kontaktu sa našim partnerima, a u toku su konsultacije i sa našim saveznicima. Na istom smo zadatku: da građanima Srbije omogućimo da slobodno biraju svoje predstavnike, tako što ćemo izvršiti pritisak kako bi režim Aleksandra Vučića poštovao zakon. Mi imamo dobre zakone, samo što ih vlast u Srbiji ne poštuje i mi nemamo mehanizam da ih na to primoramo. Dakle, ne radi se ovde o tome što opozicija u Srbiji nije dobila šta je želela, nego što građani Srbije još uvek žive u takvim uslovima koji im ne dozvoljavaju ni da slobodno govore u javnom prostoru, a kamoli da slobodno glasaju.

Vlast se uveliko sprema za izbore i svakodnevno je u kampanji, dok opozicija još nije donela odluku, bar ne zvanično. Idete li na izbore?

Izlazak na izbore je izuzetno važna odluka koja mora biti doneta u interesu građana i mi moramo da pronađemo način da branimo svoju slobodu. Sagledavamo sve opcije, debatujemo unutar stranke, kao i sa našim partnerima i saveznicima.

Kada ćete to znati? Zar ne mislite da kasnite?

Ne, definitivno ne kasnimo. Do izbora ima još šest meseci i do tada još dosta okolnosti može da se promeni. Ono što mogu da vam potvrdim u ovom trenutku jeste da aktivno pratimo situaciju, da smo u redovnoj komunikaciji sa svojim partnerima, ali i sa saveznicima, i da ćemo svoju strategiju prilagođavati u skladu sa razvojem situacije u narednim mesecima.

Lideri stranake sa kojima je DS radio na platformi za izborne uslove (SSP, PSG, PzP, NDBG i ZZS) imali su prošle nedelje sastanak, na kojem je učestvovao i Zoran Lutovac. Šta je dogovoreno?

Ništa nije konkretno dogovoreno. Diskutovalo se o mogućim pravcima delovanja i saradnje. Sve opcije su još uvek otvorene. Demokratska stranka će doneti odluku za koju budemo uvereni da će biti u javnom interesu.

“Mlada poslanica SNS koristi istu radikalsku retoriku kao Vučić”

Gostovali ste u emisiji na RTS zajedno sa Nevenom Đurić, „nadom SNS“, za koju je Aleksandar Vučić rekao da je „najveći talenat politike“ i da ga je podsetila na njega od pre 25 godina. Na koga vas podseća?

Da, podseća me na Aleksandra Vučića od pre 25 godina – koristi istu, radikalsku retoriku, ima agresivan nastup i samo vređa sagovornika bez ikakvih argumenata. Cilj uopšte nije da se dođe do bilo kakve istine ili da se otkrije bilo kakva informacija, već samo da se oblati sagovornik. Ipak, pošto je Nevena Đurić mlada žena i još uvek ima vremena, nadam se da će se vratiti na put istine i zaboraviti tehnike kojima su je podučavali na Akademiji mladih lidera Srpske napredne stranke.

Lider SSP Dragan Đilas izjavio je da neće biti saradnje sa delom opozicije koja prihvati učešće u RIK i nadzornom telu za medije, što su predložili poslanici EP u okviru međustranačkog dijaloga. Kakav je vaš stav o tome?

Stav Demokratske stranke je po tom pitanju nešto tvrđi od Đilasovog. Mi sigurno nećemo sarađivati sa pojedincima i organizacijama koje legitimizuju Vučićev režim. Predložena nadzorna tela daju privid kontrole izbora. Samo formalno i deklarativno učešće u RIK-i REM-u ne garantuje da će zakoni države biti poštovani, niti da će postojati sankcije za one koji pokušavaju da ih krše, a upravo to je ono na čemu Demokratska stranka insistira.

Razumem potrebu da se pokuša da se na različite načine spreči izborna manipulacija, ali moramo da budemo sigurni da će mere dati željene rezultate i omogućiti građanima da zaista slobodno biraju na izborima, odnosno, da na kraju nećemo pružiti legitimitet režimu da pokrade još jedne izbore i vlada bar još 4 godine, pa makar i iz dobrih pobuda.

Na koji način će opozicija kontrolisati izborni proces, ukoliko ne učestvuje u nadzornim telima?

Dijalog je još uvek u toku i mi ga aktivno pratimo, iako smo napustili same pregovore. Svoje delovanje ćemo uskladiti sa konačnim rezultatima dijaloga, ali jasno je da ako ne stvorimo dovoljno dobre preduslove za izlazak na izbore, da će onda i svaki pokušaj kontrole samog procesa unapred biti osuđen na propast.

Podsetiću vas da mi živimo u državi u kojoj su institucije toliko oslabljene da ne mogu da rade svoj posao, pa drugi akteri moraju da budu aktivni – mi podnosimo krivične prijave i mi uzbunjujemo javnost, umesto da to čine državne institucije.

Ukoliko budu doneli odluku o izlasku na izbore, poznato je da NDBG i ZZS Nebojše Zelenovića neće biti u koaliciji sa vašom strankom i ostalim opozicionim partijama sa kojima su radili na zajedničkoj platformi. Postoji li mogućnost da DS i vaši partneri naprave koaliciju sa Narodnom strankom Vuka Jeremića? Da li je bilo razgovora o tome?

Demokratska stranka već dugo unazad poziva na saradnju sve one koji su istinski protivnici režima Aleksandra Vučića i koji mogu da garantuju da ni pod kojim uslovima neće sarađivati sa režimom. Da bismo stvorili utisak referendumske atmosfere, moramo da budemo spremni da privremeno ostavimo po strani svoje ideološke razlike, i da građanima pružimo jasan izbor: da mogu da biraju između kriminalaca i nas koji ne pristaju da kriminal upravlja Srbijom.

Ujedinjenje DS i ZZS Nebojše Zelenovića nije se dogodilo, iako je najavljivano više puta. Do danas nismo saznali zašto se to nije desilo. Šta je razlog?

Situacija je jednostavna – Zelenovićeva stranka je u međuvremenu promenila svoju ideološku poziciju, dok Demokratska stranka i dalje čvrsto zastupa socijaldemokratske politike, što je značajno otežalo blisku saradnju i, samim tim, ujedinjenje.

BONUS VIDEO Tepić: Izbori će biti slobodni i fer ili ih biti neće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare