Foto:arhiva Nova.rs

Predstavnik Evropskog parlamenta i jedan od posrednika nedavno okonačnog dijaloga vlasti i opozicije,Vladimir Bilčik, u nedavnom intervjuu za N1 je rekao da bi on, da je deo opozicije, učestvovao na izborima u Srbiji. Oni koji zaista predstavljaju opoziciju u našoj zemlji Bilčikovu izjavu nisu dočekali blagonaklono, ističući da bi voleli da vide kako bi se poslanik EP izborio sa ovakvim izbornim uslovima, dok su neki uvereni da bi posle tri dana bavljenja politikom pobegao iz Srbije.

Za potpredsednicu Stranke slobode i pravde, Mariniku Tepić, Bilčkova izjava bila je povod da mu uputi poziv da dođe u Srbiju na mesec dana i da proba da se bavi politikom.

Marinika Tepić, intervju
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Evo pozivam gospodina Bličika da dođe na mesec dana u Srbiju i 24 sata ovde živi život običnog građanina i opozicije, ali da to traje mesec dana, a ne četiri sata u dva meseca i to u VIP statusu. Verovatno bi posle trećeg dana toplog zeca na Vučićevom Pinku i u tabloidima pobegao glavom bez obzira”, smatra Tepić.

Ponoš: Voleo bih da vidim Bilčika na ovakvim izborima

Komentarišući izjavu Vladimira Bilčika, poptedsednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš za Nova.rs kaže da bi voleo da vidi Bilčika kako uzima učešće u izbornoj trci gde su uslovi nalik onima u Srbiji.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Mogu da mu poželim da on, kao predstavnik ne mnogo jake stranke u Slovačkoj, proba da izađe na izbore u tim uslovima”, naglašava Ponoš.

Ponoš napominje da su predstavnici Evropskog parlamenta, koji su posredovali dijalogu vlasti i opozicije, zapravo bili asistenti režima.

“Oni su najpre sve dogovorili sa režimom, a onda ponudili predloge opoziciji. Posle toga su rekli da oni neće dolaziti u Srbiji kako bi razgovarali na tu temu, što, po mom mišljenju, nije šteta. Opozicija ne bi trebalo da gubi vreme i da posvećuje pažnju tome šta o situaciju u Srbiji misle razni Bilčici, Lajčaci i ostali palci… To više nije važno. Mi moramo sami da se pozabavimo svojom nevoljom i da to rešavamo”, napominje Ponoš.

Rakić: Bilčikova izjava demotiviše

S druge strane, potpredsednica Demokratske stranke, Dragana Rakić smatra da je izjava Vladimira Bilčika demotivišuća za sve građane Srbije koji su proevropski orijentisani, a kojih je još uvek većina.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Nije mi u potpunosti jasan razlog zbog kog gospodin Bilčik ne može čak ni da kaže to da izborni uslovi u Srbiji, ne da nisu u skaldu sa evropskim praksama, već su sušta suprotnost svemu čemu teže evropske demokratije i da, zbog navedenog, na njima nema nikakvog smisla učestvovati”, ističe Rakić i navodi da je Vučićev režim jako doprineo tome da pozitivan stav građana prema EU bude najniži u poslednjih dvadeset godina.

Pročitajte još...

“Plašim se da ovakav pristup i izjava predstavnika Evropskog parlamenta, gospodina Bilčika, može dodatno poljuljati poverenje građana u demokratske vrednosti i EU. Ipak, izjavu gospodina Bilčika ne treba shavtiti kao zvaničan stav institucija EU. Pre dva dana smo čuli izjavu predstavnika dve najveće stranke iz Nemačke u kojoj se kaže da građane EU sve više brine organizovan kriminal i korupcija koja je uzela maha na ovim prostorima. Zbog toga očekujem od naših evropskih partnera da promene odnos prema režimu koji jeste uzrok organizovanog kriminala i korupcije. To je način da se osigura evropska perspektiva naše države, što istovremeno znači bolji i sigurniji život za građane Srbije”, zaključuje potpredsednica Demokratske stranke.

BONUS VIDEO: Buka i bes – kako izgleda dijalog na RTS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare