Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović u intervjuu za “Novu” navodi da je profesor Vladeta Janković održao čas Vladimiru Orliću kako se vodi skupštinska sednica. On za naš list govori o tome koje stranke vidi kao potencijalne partnere u parlamentu, da li je nezadovoljan podelom funkcija u Skupštini, kakve akcije planira u novom sazivu, budući da je u ranijim unosio kamen, štrajkovao glađu….

Vratili ste se u Skupštinu. Kakav je vaš utisak nakon ova prva dva dana, šta se u parlamentu promenilo?

Pre svega, opozicija se vratila u Narodnu skupštinu i to u velikom broju. Sada u parlamentu imamo čitavu ideološku lepezu od levice do desnice, od prozapadnih do proistočnih političkih opcija, od republikanaca do najvećeg broja monarhista do sada. Biće to mnogo bogatiji, dinamičniji i za gledanje zanimljiviji parlamentarni saziv, što se pokazalo već na početku.

Profesor Vladeta Janković počeo je sednicu na način na koji poslanici vlasti nisu navikli. Šta vi mislite o Jankovićevom govoru?

Imao sam tu čast da mi Vladeta Janković bude profesor antičke književnosti na studijama na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On je definitivno bio među najpozvanijima da nas sve podseti na to šta je istinska demokratija i kako treba da izgleda pravi parlament. Bilo je zadovoljstvo ponovo slušati profesora, a novom predsedniku Narodne skupštine je održao čas i kako se vodi skupštinska sednica. Svako ko se javio je dobio priliku da govori bez prekidanja i gašenja mikrofona.

U opoziciji je bilo trzavica pre konstitutivne sednice, ali i na glasanju o potpredsednicima. Da li to znači da u ovom sazivu ne možemo da očekujemo solidarnost opozicionih stranaka, već da će se svako voditi sopstvenim interesima?

Mi smo različite političke organizacije i normalno je da ne mislimo svi isto i nemamo iste interese. Ali to ne znači da ne možemo da sarađujemo. Kompletna opozicija treba da se drži zajedno oko načelnih pitanja: promene Poslovnika o radu Narodne skupštine, promene izbornog sistema i dodatnog poboljšanja izbornih uslova, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije…

U kojim strankama opozicije vidite potencijalne partnere?

Novi parlament donosi i novu realnost da više neće postojati samo dva politička bloka koja se neprestano smenjuju na vlasti, sadašnji i bivši režim, veštački održavajući jedni druge kao jedine dve političke opcije u Srbiji. Pojavio se i treći, patriotski blok političkih organizacija koji čine Srpska koalicija NADA, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, sa kojima ćemo svakako sarađivati. Mi smo treći put u odnosu na bivšu i sadašnju vlast i sarađivaćemo sa svima koji se protive ulasku Srbije u NATO, koji zahtevaju da se spreči protivzakoniti ulazak migranata u našu zemlju koji ugrožava bezbednost naših građana, koji insistiraju na slobodi izbora po pitanju vakcinacije, koji se bore da se konačno reši pitanje nestalih beba u porodilištima, da se preispita problematični Bolonjski proces u visokom obrazovanju, da se ponovo pokrene pitanje ratne odštete za NATO uništavanje Srbije, otvori javna rasprava o obnovi monarhije, reši status veronauke i veroučitelja… Posebno ćemo se baviti razvojem bližih odnosa i ukidanjem nepotrebnih granica između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i obnovom Ministarstva za dijasporu.

Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Ivica Dačić, Đorđe MilićevićFoto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dveri nisu dobile ni potpredsedničko mesto u parlamentu, niti predsedavanje nekim od skupštinskih odbora. Da li ste zbog toga nezadovoljni?

Iskreno, smatrali smo da je to nepošteno, jer smo ostali jedina izborna lista opozicije bez nekog rukovodećeg mesta u parlamentu, ali smo prihvatili mesto zamenika predsednika skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu kao izraz dobre volje da novi skupštinski saziv krene pozitivno – dogovorom svih poslaničkih grupa.

Šta se može očekivati od Dveri? Na čemu ćete insistirati?

Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok će insistirati na očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, podršci opstanku Republike Srpske, protivićemo se svakom pokušaju uvođenja sankcija Rusiji, zatražićemo otkazivanje Evroprajda u septembru u Beogradu, uvođenje Dana porodice kao državnog praznika i sređivanje svih porodilišta u Srbiji, kao i uvođenje neradne nedelje i u privatnom sektoru. Predložićemo i donošenje rezolucije Narodne skupštine o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH u Drugom svetkom ratu, povratak redovnog služenja vojnog roka kroz novi koncept osposobljavanja za odbranu, zaštitu i spasavanje, kao i niz mera konkretne podrške domaćoj privredi, selu i poljoprivredi, jer briga države ne treba više da budu strane kompanije već domaći preduzetnici.

Svojevremeno ste u skupštinsku salu uneli kamen sa KiM, bivša predsednica parlamenta Maja Gojković je zvala obezbeđenje da vas izvede, štrajkovali ste glađu ispred zgrade skupštine. Planirate li u ovom sazivu nešto slično?

Mislim da smo se za ovih 10 godina političkog rada dokazali kao opozicija. Građani od nas sada očekuju više konkretnih predloga šta bismo mi uradili kada bismo bili na vlasti. Posebnu pažnju zato posvetićemo predlaganju paketa hitnih socijalno-ekonomskih mera u vremenu krize koja dolazi, a koje podrazumevaju ukidanje poreza i doprinosa na najmanje zarade, PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na naftu i naftne derivate, čime bismo olakšali život građanima.

Takođe smo predvideli obavezu državnih institucija da u vremenu krize kroz javne nabavke kupuju samo domaću robu gde god je to moguće, kao i uvođenje vaučera za prehrambene i industrijske proizvode za socijalno ugroženo stanovništvo koji se mogu upotrebiti isključivo kod domaćih proizvođača. Predložili smo i socijalni dodatak za energente i troškove života za siromašne porodice sa najmanjim primanjima, nezaposlene, osobe sa hendikepom, stare bez ikakvih primanja i penzionere sa minimalnom penzijom.

Pojedini opozicioni lideri su rekli da neće podržati nijedan predlog koji dolazi iz vlasti. Da li smatrate da predloge vlasti ne treba podržati čak ni kad su dobri za građane Srbije? Kako ćete se vi u tim slučajevima postavljati?

To za nas iz Srpskog pokreta Dveri nije ni logično ni prihvatljivo. Mi nismo protivnici države Srbije već aktuelne vlasti. Ako vlast predloži nešto što je u interesu naroda i države, mi ćemo to podržati bez obzira što smo opozicija. Ali, očekujemo to isto i od vlasti – da i oni podrže dobre predloge koji dolaze od nas iz opozicije.

Nakon konsultacija pre konstituisanja skupštine iz opozicije se moglo čuti da su razgovori sa predstavnicima vlasti bili konstruktivni, nakon sednice da su poslanici većine kad se ugase kamere sasvim drugačiji. Kakav je vaš utisak o njima?

Uvek treba biti pošten i reći onako kako jeste: i kad nešto treba kritikovati i kad treba pohvaliti. Predstavnici vlasti bili su korektni na konsultacijama sa poslaničkim grupama i pokazali su spremnost za saradnju, što ih ranije nije krasilo. Videćemo da li je to bio prolazni interes da se mirno i kako treba formira novi skupštinski saziv, a onda nastavi sve po starom. Nadam se da neće biti tako i da ćemo vratiti Narodnoj skupštini smisao i dostojanstvo,

Mislite li da je vlast zaista spremna na dijalog i dogovor s opozicijom?

Neće to ići ni lako ni brzo. Aktuelna vlast ne razume da je normalno da postoji opozicija, da i opozicija ima svoje važno mesto i ulogu u parlamentarnoj demokratiji, da mora da se poštuje i da oko najvažnijih nacionalnih i državnih pitanja treba da se razgovara i dogovara.

BONUS VIDEO „Orlićem upravlja Vučić, tu se ništa promeniti neće“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)