Miloš Vučević Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ako bismo se strogo držali zakona, Milošu Vučeviću je u ponedeljak prestala funkcija gradonačelnika Novog Sada. Naime, u Zakonu o Narodnoj skupštini jasno piše da narodnom poslaniku prestaje funkcija koja je nespojiva s poslaničkom na dan potvrđivanja poslaničkog mandata. To funkcija gradonačelnika svakako jeste.

Vučević, član Predsedništva SNS, jedan je od kandidata za funkciju ministra. Mediji bliski vlasti su pisali da bi u novoj Vladi mogao da preuzme resor pravde, a navodno je i kandidat za funkciju premijera.

On je 15. na izbornoj listi naprednjaka, a u ponedeljak mu je potvrđen poslanički mandat.

U Zakonu o Narodnoj skupštini, u članu 39, piše da “narodnom poslaniku prestaje funkcija koja je nespojiva s poslaničkom funkcijom na dan potvrđivanja poslaničkog mandata”. Pozicija poslanika je nesumnjivo nespojiva s funkcijom gradonačelnika.

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik, smatra da se ova odredba ne odnosi samo na Miloš Vučevića, već i na ministre u tehničkom mandatu.

“Ako je ideja zabrana vezivanja funkcija, vlada tehnička ili netehnička je izvršno telo. Kad je Ana Brnabić verifikovala mandat, tog trenutka prestala je da bude predsednica tehničke Vlade. Lepo piše u zakonu – u trenutku potvrde poslaničkog mandata prestaju funkcije koje su nespojive”, objašnjava Šabić za Nova.rs.

Po logici odredbe Zakona o Narodnoj skupštini, dodaje Šabić, nesumnjivo je i Milošu Vučeviću prestala funkcija gradonačelnika.

“Isto mislim i za tehničku Vladu. Redovni mandat Vladi zaista prestaje u trenutku raspuštanja skupštine ili trenutku isteka mandata skupštine, ali Ustav utvrđuje novi mandat, taj takozvani tehnički, s nešto suženim ovlašćenjima, ali ipak s ovlašćenjima izvršne vlasti. Sad imate potpuni cirkus – Brnabić je prihvatila mandat na jedan dan, pa podnela ostavku, a ostali su prihvatili, pa nisu dali ostavku. Pa, gde smo mi sad? Sve što govorim piše i Ustavu i zakonu”, kaže Šabić za naš portal.

I Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda, navodi za Nova.rs da Milošu Vučeviću po zakonu prestaje funkcija gradonačelnika.

“Bilo koju radnju ili akt koji on uradi, to više nije u skladu sa zakonom, sve što radi od dana konstituisanja Skupštine. On sigurno nije dobio nekakvu odluku ili je tražio, ali je po sili zakona njemu prestala funkcija. Ta odluka nije konstitutivna, kojom će se utvrditi da mu je prestao mandat danom konstituisanja Skupštine. To je deklarativna odluka koja deklariše nekakvo stanje. Ovde stanje konstituiše ne odluka koja će biti doneta, već zakon”, pojašnjava Škero.

Ona se slaže s Rodoljubom Šabićem da isto važi i za ministre u tehničkom mandatu.

“Ne možeš imati te dve funkcije, nebitno da li je u tehničkom mandatu. Tako tumačim zakon. Ministar ima svog zamenika koji će obavljati tu funkciju dok se ne izabere novi ministar. Mi smo potpuno zaboravili da postoji državni sekretari i pomoćnici ministra “, zaključuje Škero.

BONUS VIDEO Skupštinske lekcije u dva čina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram