Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Potpredsednik "Mosta" Nikola Grmoja predložio je da Hrvatska podigne optužnicu protiv predsednika Srbije, kao odgovor na postupak koji je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

Naime, nedavno se pojavila informacija da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

Ovo bi bila prva optužnica u Srbiji za hrvatsku akciju „Oluja“.

Prema navodima medija, četiri oficira se terete da su u avgustu 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Kako je objavljeno, Tužilaštvo Srbije je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, kao i da prema optužnici protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u međuvremenu je saopštilo da optužnica zbog ratnog zločina u hrvatskoj akciji „Oluja“ nije postala pravnosnažna i da krivični postupak u ovoj fazi nije javan.

Kao odgovor na ovakav postupak Srbije iz Zagreba stiže predlog d ase podigne optužnica protiv srpskog predsednika. U tekstu hrvatskog „Jutarnjeg lista“ navode se reči potpredsednika „Mosta“ Nikole Grmoje, koji je predložio da se podigne optužnica protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Vreme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU“, rekao je Grmoja i dodao:

„Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i zazivao granice Velike Srbije“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Aleksandar Stanković o relacijama Beograda i Zagreba


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare