Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC; N1

Prošle nedelje energetski sistem Srbije doživeo je kolaps, a Milorad Grčić, v.d. direktor EPS-a, još nije podneo ostavku. Ne zna se ni da li će, ni kad će, mada postoji obećenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se povući sa te pozicije. U slučaju ostavke Zorana Babića, bivšeg direktora Koridora Srbije, na razrešenje se čekalo skoro dve godine.

U vreme najnižih temperatura tokom prošle nedelje, Obrenovac je ostao bez grejanja, a najmanje 100.000 potrošača bez struje. Iako je struka za ovaj kolaps kao glavnog krivca označila Milorada Grčića, direktora EPS-a, on do danas nije podneo ostavku.

Ljutnju prema Grčiću pokazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, “gostujući” na otvorenoj sednici Vlade i navodeći da od direktora EPS-a očekuje ličnu reakciju. Iako su to svi protumačili kao poziv da se Grčić povuče sa funkcije, on je uradio nešto drugo – smenio je četiri direktora za koje je “utvrdio” da snose odgovornost.

O njegovom povlačenju sa mesta direktora EPS-a govorio je dan kasnije Aleksandar Vučić.

„Ako vam je to uopšte važno, pošto naš narod najviše voli da vidi nečiju glavu, a ne da se rešavaju problemi, računajte kao da nije na tom mestu. On čeka da uspostavi sistem i računajte, to je tri-četiri dana, kao da je već podneo ostavku“.

Ostavke u srpskoj politici gotovo ne postoje, pa čak i kad se javno daju i to iz “moralnih razloga”. Kako to izgleda videli smo u slučaju Zorana Babića, bivšeg direktora Koridora Srbije.

Podsećamo, vozilo u kome se nalazio Babić skrivilo je u februaru 2019. nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je smrtno stradala Stanika Gligorijević. Okolnosti nesreće do kraja nisu razrešene, a Babić je dan kasnije podneo “neopozivu ostavku”.

„Izgubljen je jedan ljudski život. Za mene kao čoveka sasvim dovoljno da više ne obavljam funkciju na kojoj sam zatečen u momentu teške nesreće. Iako sam bio samo saputnik, za mene kao čoveka, to je dovoljan razlog da više ne obavljam funkciju v.d. direktora Koridora Srbije“, naveo je tada Babić u saopštenju.

On je rekao da za njega kao “naprednjaka, kao funkcionera stranke čiji je predsednik Aleksandar Vučić, nije potreban nikakav poziv, nikakva naredba”.

“Znanje, ali i moral, odgovornost i pre svega ljudskost i čestitost, osobine su koje u svakom od nas traži naš predsednik. I ne treba da mi kaže bilo šta. Ako me je predložio na funkciju, onda znam šta mi je činiti“, dodao je Babić.

Uprkos tome što je ta ostavka bila “neopoziva” i što je podneta iz moralnih razloga, Babić je na mestu direktora Koridora Srbije ostao do novembra prošle godine. Dakle, skoro dve godine otkako je javnosti obećao da će se povući sa pomenute funkcije.

Inače, Grčić je na čelu EPS-a od 2016, a u poslednje četiri godine ovo preduzeće vodio je nezakonito. Naime, po zakonu, u statusu vršioca može da bude najduže godinu dana.

BONUS VIDEO Kako je Milorad Mića Grčić shvatio odgovornost zbog energetskog kolapsa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare