Autor: Slađana Đermanović

Nema većeg gubitka od gubitka ljudskog života, tako bi bar trebalo da bude. Nažalost, realnost u Srbiji je neuporedivo surovija, što se i pokazalo u slučaju smrti Stanike Gligorijević. Prošlo je više od dve godine od saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu u kojoj je stradala Stanika, kad ju je usmrtilo vozilo u kom se nalazio visoki funkcioner SNS-a, Zoran Babić.

Od tada do danas, mogli smo da čujemo različita opravdanja zbog čega se dogodila nesreća i različite priče o tome ko je sedeo za volanom Babićevog automobila. Istina, međutim, nikada do kraja nije otkrivena, jer su ključna dva minuta nesreće, koje su snimile nadzorne kamere nestalo. Jedini ko se pohvalio da je video kompletan snimak bio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Za predsednika države taj snimak je bio užasan. Kako je tvrdio, on nije želeo da uznemirava javnost sa dokazima sa naplatne rampe Doljevac, a pored javnosti, za istinu su ostali uskraćeni i porodica Stanike Gligorijević i njihovi pravni zastupnici, tužilaštvo i sud.

Pročitajte još...

„Snimak je užasan, a pošto vidim da izražavate sumnju, ja ću da zamolim nadležne državne organe kao predsednik Republike da vam pokaže to. Da vidite kakvim ste se lažima služili svih prethodnih meseci”, odgovorio je Vučić nakon što ga je novinarka Ivana Konstantinović upitala zbog čega nije dozvolio da se pogleda ono što su snimile nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac.

Međutim, nekom drugom Vučiću, dve godine kasnije, nije bio problem da za svoje potrebe užasava javnost i objavljuje fotografije odrubljenih glava i osakaćenih tela, koje su deo dokaznog materijala u postupku koji se vodi protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka. U tom slučaju, kad je potrebno zaštititi sopstvenu vlast od optužbi za veze sa ovom kriminalnom grupom, i te kako je video opravdanje za  objavljivanje užasnih fotografija i snimaka.

“Tražiću da pokažu javnosti još stvari koje mogu, a da ne ugroze krivični postupak. Važno je da ljudi to vide”, govorio je on po objavljivanju fotografija žrtava za čija su ubistva osumnjičeni Belivuk i njegova grupa.

Da predsednik Srbije ima dvostruke aršine kad je u pitanju pravda i istina, smatra i sestra pokojne Stanike Gligorijević, Mirjana Aleksić. On za dnevni list „Nova” podseća da je Vučić obećao, tokom posete porodici pokojne Stanike, da će im pokazati snimak, iako je stravičan i užasan.

Mirjana Aleksić Foto: N1

„Rekao je da je snimak takav da deca ne bi smela da ga gledaju. Ali možemo mi da ga vidimo. Oni mogu da prikazuju odsečene glave ljudi, a ne mogu nama da pokažu kompletan video nesreće u kojoj je stradala moja sestra. Zbog čega ne dozvoljava da nam se pokaže snimak? Šta će snimak kod njega? Ako je on predsednik države, onda nema potrebe da snimak bude kod njega. Zna se kod koga bi on trebalo da bude”, ističe ona.

Šta će snimak kod predsednika

„Rekao je da je snimak takav da deca ne bi smela da ga gledaju. Ali možemo mi da ga vidimo. Oni mogu da prikazuju odsečene glave ljudi, a ne mogu nama da pokažu kompletan video nesreće u kojoj je stradala moja sestra. Zbog čega ne dozvoljava da nam se pokaže snimak? Šta će snimak kod njega? Ako je on predsednik države, onda nema potrebe da snimak bude kod njega. Zna se kod koga bi on trebalo da bude“, ističe Mirjana Aleksić.

Aleksić je rekla da joj nije jasno zbog čega predsednik Srbije još uvek brani bivšeg v.d. direktora Koridora Srbije, Zorana Babića i ističe da se sve radi kako bi se sakrila prava istina.

„Kad bi pokazali snimak, otkrilo bi se ko je bio vozač. Namestili su drugu osobu da bude osuđena zbog udesa. Ja sam sigurna da je u autu bio samo Zoran Babić i niko sem njega. On se sad pravda nam nikad nije obećao da ćemo videti snimak. Ja želim da vidim ta dva minuta i tražim da idem kod njega u kabinet zbog toga. Moja sestra je izgubila život zbog njihove gluposti i bahatosti. Meni niko nije pomogao nakon nesreće, niti je iko pitao kako smo. Niko nije obratio pažnju na decu koja su ostala bez majke i šta rade sada“, poručuje ona i dodaje da će tim povodom uputiti pismo predsedniku Vučiću.

Zbog nesreće na naplatnoj rampi Doljevac na tri godine i devet meseci zatvora je osuđen Dejan Stanojević, vozač Zorana Babića. S druge strane, visoki funkcioner SNS-a i bivši v.d. direktora Koridora Srbije izuzet je od bilo kakve odgovornosti.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare