Foto: Printscreen/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da cena struje za domaćinstva neće biti promenjena, dok se za privredu traži rešenje do 31. decembra. "Računajte kao da Grčić više nije na tom mestu, kao da je već podneo ostavku, to je završeno. On je tu još dok ne uspostavi sistem ", dodao je Vučić.

On je dodao da je u drugim zemljama cena struje povećana 40 odsto, duplirana i u BiH, Makedoniji, i Albanij

„Svi imaju niže plate nego što su u Srbiji, ili Bugarska koja je na našem nivou, a imaju veću cenu struje. O gasu da i ne govorim“, rekao je Vučić na TV Pink,  osvrnuvši se na današnji  sastanak državnog vrha i rukovodilaca energetskog sektora.

Prema njegovim rečima, niže cene struje za domaćinstvo od Srbije imaju samo Ukrajina i Gruzija.

Vučić je ukazao i da nije kvalitet uglja jedino pitanje i da za taj problem znamo već godinama.

„Kalorijska vrednost uglja u Kolubari je niska, posebno je lošiji sa istočne strane „, naglasio je Vučić.  Zato je, kako kaže, zamolio rudare da od sada kopaju 75.000 tona dnevno. Najavio je i da će na Svetog Nikolu, na svoju slavu u nedelju, biti u TENT-u i da ni za koga nema praznovanja.

Dodao je da postoje stvari zbog kojih je „ljut na neke ljude, pre svega na generalnog direktora, ali i sve druge u sistemu“, rekao je on,

„Računajte kao da je Milorad Grčić podneo ostavku na mesto direktora EPS-a, da nije na tom mestu, to je završeno. On je tu još dok ne uspostavi sistem“, istakao je predsednik Srbije.

„Sad ja o tome govorim kao ekspert, a što sam ja uopšte morao da se bavim time“, upitao je Vučić.

Upitan o restrikcijama, Vučić je rekao da je gotovo siguran da restrikcija neće biti, ali da ne može to da tvrdi sa stoprocentnom sigurnošću.

On je ukazao da dodatni problem pravi velika potrošnja mazuta.

Mi za mesec dana, kako je naveo, potrošimo kao za godinu dana, a mazut nemate gde da kupite i to nije pitanje ni cene.

Dodao je i da Srbija ima 21 tonu mazuta, što nam je, kako je rekao, u ovim uslovima dovoljno za mesec dana.

“ Srbija ima struje, jutros je bilo potrošača bez struje, ali na nivou statističke greške. Nedostaka struje je osetilo oko 150.000 ljudi i to kada je nestala na 24 sata“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je obezbeđeno šest miliona kubnih metara gasa dnevno, i to uvozom iz Rusije po ceni od 270 evra za 1. 000 kubnih metara gasa, dok je sada cena u Evropi 1.700 evra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dogovoru sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom dnevno na uvozu gasa uštedimo oko osam miliona evra.

Prema njegovim rečima, Srbiji je na dnevnom nivou potrebno devet ili 10 miliona kubnih metara gasa, zbog čega se sa Rusijom pregovara o dodatnim količinama, koje bi bile plaćene skuplje od dogovorenog uvoza u narednih šest meseci.

Upitan da li je bilo sabotaže u Termoelektrani u Obrenovcu, što je kao mogućnost danas nagovestila premijerka Ana Brnabić, predsednik je rekao da su „nadležni organi sproveli istragu“.

„Ja verujem da je sve problem neodgovornosti i javašluka“, naglasio je Vučić.

Upitan o referendumu, on je naveo da je pitanje referenduma i vladavine prava usko vezano sa preporukama Venecijanske komisije.

“ Ukoliko ne prođe referendum računajte da smo izgubili godinu ili godinu i po dana u evropskim integracijama“, naveo je on, dodajući da je cilj da se smanji uticaj države na sudije.

Podsetimo, Vučić je ranije danas održao hitan sastanak povodom energetske situacije u svetu i Srbiji u Predsedništvu Srbije. Na sastanak su bili pozvani članove Vlade i šefovi energetskog sektora kako bi se razmotrila trenutna situacija, još jednom analizirala havarija od pre nekoliko dana kada su potrošači ostali bez struje i preduzele mere da se slična situacija  ne ponovi.

 

BONUS VIDEO: Meštani u Bajinoj Bašti sami krče put

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare