Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel objavio je na svom Tviter nalogu je da je sigurno da će Aljbin Kurti uvek biti protiv SAD. Kurti je ranije rekao da građani Kosova nisu obavezni da poštuju sporazum potpisan u Vašingtonu, budući da je premijer Hoti nelegitmno potpisao tekst sporazuma, kršeči na taj način ustav i zakone Kosova.

Grenel je još napisao da je Kurti bio i protiv ideja bivših predsednika Obame, kao i Džordža Buša Mlađeg. Na kraju, dodao je da se „simbolizmom se ne plaća kirija, već poslovima“.

Prethodno, lider Samoopredeljenja rekao je da je „nelegalni“ premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisao sporazum štetan za Kosovo, dodajući da će učestvovanje u mini – šengenu samo pomoći Srbiji da ostvari hegemoniju u ovom delu Evrope.

On je rekao da je sporazum rezultat kampanje za predsedničke izbore u SAD, kao i da je moratorijum na pitanje članstva i propitivanje upotrebe Gazivoda ogroman neuspeh.

“Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se pogoršavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, pa čak ni rešeni njihovi problemi. Srbija je tražila pristup moru, uzela ga je, tražila finansije, tražila preusmeravanje železnice do Merdara, dobila ga je. Tražila mini šengen, dobila ga. Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje”, rekao je tada Kurti.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su Beloj kući ekonomski sporazum. Pored delova koji se odnose na ekonomski napredak obe strane, sporazum je uključio i niz političkih pitanja kao što je premeštanje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerulisam, zabrana upotreba 5G mreže, osuda Hezbolaha kao terorističke organizacije, kao i da će Kosovo početi da primenjuje jednogodišnji moratorijum k na članstvo u međunarodnim organizacijama i da će se Srbija saglasiti da prekine sa kampanjom za nepriznavanje Kosova.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar