EU upozorila Srbiju i Kosovo zbog ambasada u Izraelu

Politika 07. sep. 202016:08
Podeli:
Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija je danas upozorila Srbiju i Kosovo da bi mogli da podriju nade u svoje članstvo u EU otvaranjem svojih ambasada u Jerusalimu, kao što je najavio američki predsednik Donald Tramp, a što je zvaničnike Beograda i Prištine dalje dovelo do toga da se bore da ograniče političke posledice ovakve odluke.

Kako piše AP, u neočekivanom potezu prošle nedelje, Tramp je rekao da su se Srbija i Kosovo dogovorili o normalizaciji ekonomskih veza u okviru razgovora uz posredovanje SAD koji uključuju da Beograd premesti svoju ambasadu u Jerusalim i da se Izrael i Kosovo uzajamno priznaju.

To je iznenadilo Evropljane koji vode složene razgovore Srbije i „njene bivše teritorije Kosova“ o poboljšanju njihovih dugo zategnutih odnosa, dok je „izgledalo da su srpski zvaničnici umanjivali svoju obavezu prema Trampu“, a Kosovo nastojalo da ublaži zabrinutost među muslimanskim zemljama.

Dugogodišnja politika EU je da na statusu Jerusalima treba da rade Izrael i Palestinci u okviru širih mirovnih pregovora, a „Srbija, kao kandidatkinja za prijem u članstvo EU, to treba da poštuje“.

„Nijedna država-članica EU nema ambasadu u Jerusalimu“, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano. „Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar su ozbiljne zabrinutosti i žaljenja“, piše AP.

Pohvaljujući ono što je rekao da je „veliki proboj“ i „istinski istorijsko opredeljenje“, Tramp je u petak, duboko u kampanji uoči predsedničkih izbora u novembru, objavio da su se „Srbija i Kosovo obavezali na ekonomsku normalizaciju“.

Tramp je takođe rekao da se Srbija obavezala da će ovog meseca otvoriti svoje trgovinsko predstavništvo u Jerusalimu i tamo preseliti svoju ambasadu u julu iduće godine. Trampova administracija je krajem 2017. godine priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela i tamo preselila američku ambasadu u maju 2018. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu zahvalio je predsedniku Srbije i potvrdio da će Izrael i Kosovo – pretežno muslimanska zemlja, kako piše AP, uspostaviti diplomatske odnose. Rekao je i da će Priština otvoriti svoju ambasadu u Jerusalimu.

Komentari

Vaš komentar