Foto:Promo/.gradjanskifront.rs

Građanski front upozorio je vlast normalizuje nasilje kao prihvatljiv alat u obračunu sa neistomišljenicima i da je "teren za represiju" pripeman godinama kroz trovanje javne sfere uvredama, prostaklukom, neosnovanim optužbama i etiketama od strane vlasti i provladinih medija.

„Takva klima pogodovala je potpuno nezdravom političkom, medijskom i uopšteno društvenom razvoju događaja u prethodnom periodu. Opšta posledica je društvena polarizacija na ‘podobne’ i ‘pravoverne’ građane koji podržavaju vlasti i ‘nepodobne mrzitelje’ koji kritikuju vlast, a konkretna posledica su sve češći nasilni incidenti“, ističu iz Građanskog fronta.

Kao primer navode napad na Milana Vujića, mladog aktivistu iz Novog Sada, koji je zbog svojih javnih stavova doživeo napad i teške telesne povrede i podsećaju da je nedavno verbalno napadnuta i njihova aktivistkinja iz Niša, Jana Krstić, samo zbog majice koju je nosila.

U prilog tome, kažu iz Građanskog fronta, ide i pojava ekstremno desničarskih organizacija koje propagiraju nasilje, crnokošuljaštvo i govor mržnje prema kritički orijentisanim građanima, pokretima i strankama, kako bi se javnost na takvu političku aktivnost i komunikaciju navikla.

„Klima mržnje koju je vlast formirala paradigmatično je sumirana tokom poslednjih protesta protiv novih mera Vlade o suzbijanju epidemije, a u kojoj je došlo do erupcije nezadovoljstva zbog opšteg stanja u zemlji. Ubačeni provokatori i ekstremni desničari koji su zapravo miljenici nedemokratskog naprednjačkog režima su napali građane koji su mirno protestovali, novinare koji su izveštavali o protestu i opozicione političare. Naposletku, po prvi put je režim pokrenuo i ogoljenu, organizovanu represiju prema građanima na poslednjim protestima – ispaljujući suzavac u mirne demonstrante, nasilno rasterujući građane i brutalno se iživljavajući prema onima koji su bili u ‘dometu’ pendreka“, navodi Građanski front.

Oni dodaju da iskustva i iz Srbije u prošlosti i iz sveta ukazuju na to da se autoritarnim tendencijama efektivno mogu suprotstaviti jedino dobro organizovani i na odbranu spremni građani. Građanski front nastavlja da okuplja građane upravo u tom cilju.

„Urušavanje demokratije i građanskih prava, uvlačenje nasilja na „mala vrata“ u javnu sferu, siromašenje građana, ropsko tretiranje mnogih radnika, uništavanje javnih dobara i prirode, dugoročna degradacija lokalnih sredina širom zemlje i nepregledni niz afera su nasleđe kojim se nova-stara vlast može pohvaliti u svom novom mandatu, koji proizilazi iz potpuno nelegitimnog parlamenta“, zaključuju iz Građanskog fronta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare