Golubović: Ko misli drugačije od vlasti je neprijatelj

Politika 05. mar. 202010:40 > 11:14
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reditelj Srdan Golubović izjavio je da ga ne čudi izveštaj Fridom hausa o padu ljudskih prava u Srbiji, jer je, kako je naveo, svako ko misli drugačije od vlasti izdajnik i neprijatelj.

Fridom Haus je objavio izveštaj „Sloboda u svetu 2020″, a Srbija se sa još tridesetak država nalazi u grupi sa najvećim padom sloboda u poslednjih 10 godina.

“Nikada nije bilo tako, pravi se polarizacija. Ko malo drugačije razmišlja on je zasut uvredama, netolerancija je na najvišem nivou“, rekao je Golubović za N1.

On takođe poručuje da je medijska slika strašna, da postoji potpuna medijska kontola i mrak.

„Čitao sam da u Beogradu ima 16 dnevnih novina, a da je samo jedna, Danas, u kojoj može da se pročita nešto drugačije, ostalo je žuta štampa. Ko drugačije misli nije dobrodošao, bojim se da je sve gore i gore. Netolerancija koja dolazi od političkog vrha se prenosi na sve aspekte društva, na odnos prema novinarima, odnos dece u školi, to je talas koji postane osobina društva“, naveo je Golubović.

On je dodao da se stvara klima da je obeležen svako ko je na bilo koji način drugačiji, komentarišući skup srednjoškolaca u Leskovcu protiv navodno najavljene Parade ponosa u tom gradu.

„Prajd i gej populacija su nešto što je kod mladih vrlo ekstremno. Sve kreće iz užasne netolerancije i nepoštovanja prava čoveka da bude svoj i ima svoje mišljenje. I u opoziciji postoji ta jedna isključivost, ako ne kažeš da si za bojkot ti si saradnik Vučića, izdajnik i to ne treba da bude odlika građanske opcije politike, to je suprotno osnovma demokratskog razmišljanja. Da se borimo da svako razmišlja svojojm glavom i da pravimo zdravo društvo. Bojim se da nema mnogo nade, ali ne smemo da je izgubimo, rekao je Golubović.

Govoreći o novom talasu migranata koji je iz Turske krenuo prema granici Grčke i EU, on je istakao da je strašno kakva se klima napravila i da smo ranije imali trenutak solidarnosti prema izbeglicama.

„Sada je netolerancija prema tim ljudima koje je muka naterala i koji imaju to pravo da se kreću i idu gde žele“, istakao je.

Za takozvanu „narodnu patrolu“ koja presreće migrante po Beogradu Golubović kaže da se to dešava onog trenutka kada država ne postoji.

„Meni je strašno to s tom patrolom, strašno da se neka grupa ljudi organizuje i deli pravdu. Grupe koje tako dele pravdu i žele da oni sprovode zakon, meni je strašno. To nastupa onog trenutka kada država ne postoji. Stvari su se promenile, nekada smo se hvalili solidarnošću, da smo dobre komšije, živeli smo u takvom društvu, ali više tako ne živimo. Nisu oni srećni što su ovde, oni bi hteli u Nemačku, Dansku. Ne mogu da verujem da džrava to ne sankcioniše, ta vrsta širenja straha odgovara vlasti u ovom trenutku“, kaže Golubović.