Foto: Printscreen/Youtube

Više javno tužilaštvo u Beogradu čeka izveštaj policije da bi donelo odluku da li će pokrenuti krivični postupak u slučaju "narodnih patrola" koje je organizovala inicijativa "Nema predaje Kosova i Metohije", a čiji je cilj, kako sami navode, "zavođenje reda" među migrantima.

Više javno tužilaštvo je, kako je za Tanjug izjavila portparolka Irena Bjeloš, odmah po obaveštenju o „narodnim patrolama“ dalo nalog policiji da izvrši sve provere u vezi sa tim događajima u centru Beograda.

Traženo je, kako navodi, da se pribavi i pregleda snimak ovog događaja koji je postavljen na internet platformi i društvenim mrežama, a na kome se vidi da su članovi ove inicijative, sa kapuljačama na glavi, patrolirali centrom grada i obaveštavali migrante da ne smeju da se kreću van centara od 22.00 do 6.00, a tokom dana ni u grupi većoj od troje.

Pregledom snimka će se, prema njenim rečima, utvrditi postoje li elementi krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Na snimku jedan od organizatora Damnjan Knežević navodi da su „patrole“ organizovali kako bi građane Srbije, posebno ženu i decu zaštitili od migranata. i da će narodne patrole svih narednih večeri biti na ulicama i da se migrantima ne isplati da prave „gluposti, da diraju naše žene, decu, ljude“.

„Mi nismo Vlada, nismo policija, i odgovorićemo narodski, a to nikome ne ide u prilog“, naveo je u snimku na društvenim mrežama.

U MUP-u je Tanjugu rečeno da su obavestili nadležno tužilaštvo koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti navedenog događaja i snimka dostupnog javnosti.

Osuda pretnji migrantima

Beogradski centar za ljudska prava osudio je pretnje migrantima koje su se dogodile prethodnih dana i zatražio reakciju nadležnih organa i osudu „neformalnih grupa“ koje su pretile migrantima.

Ova nevladina organizacija ukazuje na podatke prema kojima je kod građana Srbije veoma izražena socijalna distanca prema tražiocima azila i migrantima.

„Istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava i Ipsos stratedžik marketinga iz novembra prošle godine pokazuje da čak 41 odsto ispitanika ima negativno mišljenje prema izbeglicama i migrantima iz država Bliskog istoka i Afrike“, navodi se u saopštenju i upozorava da pitanje migranata i tražilaca azila ne sme da se zloupotrebljava u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Pozivaju predstavnike vlasti u Srbiji da se u javnom govoru i delovanju ponašaju u skladu sa demokratskim vrednostima solidarnosti i empatije.