Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U razmaku od 24 sata videli smo dve totalno drugačije slike u Kući fudbala u Staroj Pazovi.

Prvog dana je „pala“ Skupština i postalo je jasno da Nenad Bjeković neće biti novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije, čim je tačka njegovog izbora sklonjena sa dnevnog reda, a u sali se posle toga volšebno pojavilo sedamdesetak delegata.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogo policije na ulazu u Pazovu, obezbeđenje, ali i prijateljsko ćaskanje po hodnicima bili su jedino što ste mogli da zateknete u ponedeljak.

„Kilavo“ je išao dolazak delegata, mnogo ih se nije pojavilo i na kraju je ispalo da ih se okupilo jedva pola od potrebnog broja da bi Skupština imala kvorum.

Tek dvadesetak od potrebna 43 delegata i maksimalnih 85. Posle više od sat vremena čekanja od trenutka kada je Skupština trebalo da počne, ljubazno nam je objašnjeno da će biti pomerena za utorak u 14 časova.

Kako to obično biva u našoj zemlji, Bjeković je do kraja dana u ponedeljak „sklonjen u stranu“ i već je u prvi plan izašlo drugo ime.

Branislav Nedimović. Možda zvuči čudno što je čovek koji sa fudbalom naizgled ima veze tek toliko što je bio minstar poljoprivrede, a u poljoprivredi se spominje ponegde i neka trava koju viđamo na fudbalskim terenima.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Čovek koji je završio Pravni fakultet, promenio nekoliko stranaka do 2015. kada je postao član SND, sada bi trebalo da vodi računa o srpskom fudbalu. A preporuke? Pisalo se svojevremeno da je igrao u Slogi iz Zasavice.

„Nesmanjenom žestinom i danas volim fudbal. Međutim, jasno mi je da ne mogu da mu se predam koliko bih želeo zbog sve odgovornijih obaveza koje mi prijaju kao čoveku“, rekao je Nedimović jednom za „Politiku“.

Bio je ministar u Vladi Srbije, više to nije i jedan je od onih koje danas opozicija proziva kao jednog od krivaca zato što uvozimo mleko, krompir, svinjsko meso, dok se broj grla goveda smanjio za pola u poslednjih deset godina.

Možda zvuči kao deža vi, ali nije nam nepoznato da čovek koji nema mnogo direktne veze sa „najvažnijom sporednom stvari na svetu“, vodi naš fudbal.

Foto: Nova.rs

Setite se samo Slaviše Kokeze, kome se stručnost spočitavala, a bio je na čelu Saveza pola decenije.

I tada je bila priča da mu niko nije mogao ništa, dok Aleksandar Vučić, predsednik Srbije nije lično izašao na televiziju i rekao da ga je Kokeza razočarao i da ne može da svari činjenicu da ga je izneverio tako blizak saradnik.

Iako je problema i skandala bilo napretek, setite se samo skandala sa Muslinom i Krstajićem, pa onda napad na Nemanju Vidića, tu se samo zagrebe površina.

Ništa nije moglo da skloni Kokezu, a onda je naprasno otišao, pod izgovorom da hoće mir u nacionalnom timu pred kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Foto: Starsport

Te kvalifikacije su završene pobedom nad Portugalom u Lisabonu za direktan put u Katar, a neverovatno je da se uopšte čekalo godinu i po, i nepunih mesec dana do Mundijala, pa da se opet diže slična prašina.

Bjeković je figurirao godinu i po dana kao predsednik, bio u sukobu sa Markom Pantelićem, a cela ona „igranka“ njih dvojice od prošle godine, ispade uzalud, jer je gazda kuće izgleda izabrao nekog trećeg.

Svejedno, volimo pred Mundijale da napravimo poneki cirkus, pa to ti je.

Pred Nemačku 2006. je to bilo pozivanje Dušana Petkovića, sina tadašnjeg selektora u reprezentaciju, pred odlazak u Rusiju je to bila promena selektora i teranje Slavoljuba Muslina, sada je igrokaz „nema delegata, ima delegata“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Pre svega, želeo bih da kažem da mi je bilo zadovoljstvo da u proteklom periodu obavljam dužnost zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Posebno sam ponosan na saradnju sa selektorom Stojkovićem, legendom srpskog fudbala i čovekom koji je za veoma kratko vreme preporodio našu A reprezentaciju i vratio je u vrh evropskog i svetskog fudbala. Želim da obavestim javnost da sam doneo odluku da odustanem od kandidature za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Mislim da je to najbolje rešenje, pre svega zbog jedinstva koje je u ovom trenutku, tri nedelje pre početka Mundijala, neophodno celoj fudbalskoj Srbiji. Ceo život sam u fudbalu i nikada mi lični interesi nisu bili ispred onih kolektivnih. Zato i ovoga puta želim da selektoru Stojkoviću i njegovim momcima obezbedim što bolji ambijent pred Svetsko prvenstvo u Kataru. Hvala svima na poverenju i uspešnoj saradnji“, rekao je sada Bjeković. Nešto slično je lani rekao i Kokeza.

Bjeković se godinu i po dana borio, prvo sa Markom Pantelićem, a onda i sa pritiskom navijača i Crvene zvezde, pa na kraju popustio.

FSS, Aleksandar Vučić, kombo
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada se završila sednica Skupštine u utorak, otišao je zagrljen sa Piksijem, a onda je rekao šta ima putem sajta Saveza.

Na istoj toj sednici, jedva nekih petnaestak sati pošto se pojavila informacija da će FSS u ruke Branislava Nedimovića, pojavio se i sam Nedimović.

Seo je pozadi i pozdravljao se sa više ljudi kao da tu već pripada.

Možda je on pokazao da ume da trese mreže u lokalnom Graničaru iz Kuzmina, ali ga to samo po sebi ne kvalifikuje za mesto „glave“ FSS.

Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Glave koju naš FSS čeka od marta prošle godine i koju je Savezu, po svoj prilici, „dodelio“ predsednik Vučić.

Kao da je krovna institucija srpskog fudbala zgrada u kojoj stanari ne mogu da se dogovore ko će biti upravnik, pa onda dođe neko treći sa strane.

Bilo kako bilo, Nedimović je iskočio u prvi plan, ostao je misteriozan u kratkom komentaru za medije po pitanju predsednikovanja FSS-om kad je rekao da će se tek videti šta će biti, mada signala ima i više nego dovoljno.

Ako je Vučić izabrao, to je, što je i možemo samo da se nadamo da srpski fudbal ne dobije novog Kokezu, jer mu još jedan ne treba.

BONUS VIDEO: Bura u FSS, Zečević oštro napao Terzića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare