Foto: Dragan Mujan, Vesna Lalić/Nova.rs

Uprkos tome što je u nemilosti većine u Srpskoj naprednoj stranci, bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i dalje je član vladajuće partije. Govoreći o svojoj budućnost, Mihajlović je istakla da sigurno ostaje u politici, “sa SNS ili bez SNS”, čime je ipak ostavila mogućnost da u jednom trenutku napusti tu organizaciju. O njenoj političkoj sudbini znaće se više u narednom periodu, a pred bivšom ministarkom su tri opcije.

Tokom oproštajne konferencije za medije, po napuštanju mesta ministarke rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović je dobila pitanje da li će ostati u SNS. Njen odgovor na ovo pitanje nije bio precnizan.

“Danas nije svakako dan da pričamo o tome. Takođe, mislim da članstvo u SNS ne ograničava nikoga od nas da se bori za svoje stavove, a moji stavovi su – Srbija na Zapadu i Srbija u Evropi. O tome kako, sa, da ili bez SNS, ima vremena“, rekla je ona.

Pročitajte još...

Jedna od opcija za bivšu ministarku je svakako i ostanak u SNS. Iako je ova opcija iz dana u dan sve manje realna, ne bi trebalo smenuti s uma da su mnogi funkcioneri vladajuće partije u prošlosti praktično bili na izlaznim vratima ove političke organizacije, ali da su na kraju ipak ostajali deo stranke. Ono što situaciju Zorane Mihjalović dodatno komplikuje jeste stav lidera SNS Aleksandra Vučića koji je rekao da je njen “slučaj” drugačiji u odnosu na ostale bivše ministre.

“Ako vam je posle 10 godina bilo potrebno nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolega, a pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, pa kad niste, onda ste se setili da to kažete.. Tada mnogo više govorite o sebi, nego o bilo kome o vas… Zato, kad vidite neke ljude, koji se prvi put suočavaju sa tim da ne dobiju fotelju, da im ne treba im ni tri minuta da pokažu šta u stvari misle o svemu i zbog čega su tu bili. Neće se to desiti ni sa Nebojšom Stefanovićem, ni sa Zlatiborom Lončarom, ni sa Branislavom Nedimovićem“, naglasio je Vučić.

Odlazak iz SNS

Druga opcija i čini se realnija je odlazak iz SNS.

Ukoliko se Mihajlović odluči na taj korak, svakako će biti zanimljivo videti na koji način će se pozicionirati u odnosu na postojeće stranke opozicije, ali i u odnosu na SNS.

Prvi signali i s jedne i s druge strane pokazuju da Mihajlović neće imati toplu dobrodošlicu od strane opozicionih stranaka, ali i da je SNS spremna da povede kampanju protiv nje.

U takvoj situaciji nije baš jasno ko će biti saveznici bivše ministarke i s kim će sarađivati.

Prelazak u neku stranku iz vlasti (koja nije SNS)

Kao najmanje izvesna, ali ne i potpuno isključena, pominje se mogućnost prelaska Zorane Mihajlović u jednu od stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Pitanje je samo kako bi ova odluka uticala na odnose unutar vlasti, s obzirom na to da bi ovo bio prvi veliki transfer iz SNS u neku drugu partiju koja čini vlast.

Najavljeno da bi stranka mogla da je izbaci

Oproštajna konferencija za medije Zorane Mihajlović izazvala je veliku buru u SNS. Kako je ranije objavio portal Nova.rs, njoj se zamerilo to što je tokom pomenutog medijskog nastupa otvoreno kritikovala kolege iz partije tvrdeći da koriste SNS kao “džuboks za bogaćenje”

Foto:Dragan Mujan/Vesna Lalić/Nova.rs

Pojedini članovi vladajuće stranke inisistirali su da Mihajlović bude sankcionisana zbog otvorenog, kako kažu, napada na stranku kojoj pripada. Razmatra se, kako se navodi, i izbacivanje i stranke.

Zbog navoda da će se stranački organi baviti njenim poslednjim medijskim nastupima, portal Nova.rs je ranije pokušao da stupi u kontakt sa Zoranom Mihajlović. Ona tom prilikom nije htela da komentariše informacije do kojih smo došli, već je kratko poručila:

„Šta god misle da treba – neka rade. Rekla sam na konferenciji za medije sve“.

Bilo kako bilo, pred nama su zanimljivi meseci na srpskoj političkoj sceni.

BONUS VIDEO Zorana Mihajlović se obratila javnosti posle odluke Vučića da ne bude u Vladi: Nisam pristala da budem pion