Ned Prajs
Ned Prajs Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Portparol američkog Stejt departmenta je u ekskluzivnom odgovoru listu Gazeta Express rekao da Kosovo i Srbija moraju da ispoštuju svoje obaveze u primeni preliminarnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

„Od suštinskog je značaja da Kosovo i Srbija ispoštuju svoje obaveze sprovođenjem svih prethodnih sporazuma. To uključuje i Zajednicu srpskih opština“, rekao je portparol Stejt departmenta.

U odgovoru se dalje navodi da SAD nemaju opis toga kako bi trebalo da se primeni Sporazum o zajednici ili bilo koji drugi sporazum i da ovo pitanje zavisi od toga kako su se strane uzajamno dogovorile.

„Ne dajemo nikakav opis kako bi ovaj (dogovor), ili bilo koji drugi, trebalo da se sprovodi. Tehnike primene su predmet dogovora između strana“, rekao je portparol SAD.

U Evropskoj uniji poručuju i da treba primeniti sporazum o Zajednici srpskih opština, prenosi Kossev.

Pre nekoliko dana u intervjuu na KTV, potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi), komentarišući „pretnju” „Srpske liste” da će napustiti institucije ukoliko se Asocijacija ne sprovede, sa velikom sigurnošću je naveo da se takav sporazum neće primeniti.

„Na političkim subjektima je da vode računa o datim obećanjima i njihovoj realizaciji. Lista Srpska može da daje ta obećanja, dala ih je 2017. godine, ali ih nije ispunila, ako je ovaj put nešto obećala za Asocijaciju, mogu da podsetim građane šta je rečeno 2017. godine i da im kažem da je to ista Srpska lista. Neće biti asocijacije opština sa srpskom većinom. Ako je to bio razlog zašto su glasali za Srpsku listu, onda su građani izmanipulisani“, rekao je Bisljimi u Desku na KTV 20.oktobra.

U međuvremenu, srpska strana se priprema da pitanje Asocijacije bude sledeća tačka o kojoj će se razgovarati na sledećem sastanku u Briselu.

Bonus video: Akcija kosovske policije i u Zvečanu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare