Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas ocenila neprihvatljivim neke delova izveštaja Evropske komisije o progresu Kosova u evropskim integracijama.

Ona je na konferenciji za medije iskazala neslaganje sa izjavom visokog predstavnika EU Žozepa Borela o nedavnoj policijskoj akciji protiv šverca i krijumčarenja na severu.

Podvukla je značaj današnje zajedničke izjave američkog državnog sekretara i Borela, istakavši da to predstavlja promenu stava visokog predstavnika EU i prihvatanje američke ocene izrečene na dan kada je operacija sprovedena.

Osmani je rekla da je Evropska komisija potvrdila da je situacija na severu izazovna u smislu korupcije i organizovanog kriminala i nedostatka slobode izražavanja i da ova situacija, kako je navela, prema Komisiji predstavlja izazov.

„Pozivamo sve zvaničnike EU da ostanu verni ovim izjavama, tako da kad god se kosovske institucije bore protiv kriminala i korupcije, mi imamo njihovu podršku, a ne njihovo protivljenje“, rekla je ona.

Odbacila je kao neosnovane ocene iznete u prvom izveštaju Posmatračke misije EU za lokalne izbore u kojem se konstatuje da je smena predsednice CIK-a Valjdete Daka nezakonita.

Istakla je da je ustavna nadležnost predsednika Kosova da imenjuje i smenjuje predsednika CIK i da njene odluke „ne može da procenjuje nikakva misija već samo pravosudni organi“.

Podvukla je da se na nju ne mogu vršiti pritisci i da će ostati do kraja mandata ali, kako je naglasila, i „posle toga verna pobornica ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti“.

BONUS VIDEO: Suzana Grubješić: Napredak Srbije je ograničen, ali to nije vest