Nakon što su u februaru održani vanredni parlamentarni, sutra se na Kosovu održavaju lokalni izbori a svih 38 opština biraće svoja nova rukovodstva.

S obzirom na to da su Aljbin Kurti i njegova stranka Samoopredeljenje odneli ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u februaru ove godine, lokalni izbori biće njihov prvi veliki izazov.

U Prištini nema ni reči o sutrašnjim izborima. Za razliku od Srbije gde se bitka za vlast bije neprestano, na ulicama nema ni promotivnih štandova, ali ni plakata ni bilborda.

Priština Kosovo i Metohija, Priština, reportaža,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovaj grad sa 200.000 stanovnika će, međutim, sigurno dobiti novog gradonačelnika pošto se aktuelni Špend Ahmeti nije ponovo kandidovao.

Na listi za gradonačelnika nalazi se sedam kandidata. To su Arben Vitija (Samoopredeljenje), Perparim Rama (LDK), Uran Ismailji (PDK), Daut Haradinaj (Alijansa za budućnost Kosova), Gzim Mehmeti (Alijansa Novo Kosovo), Fljorim Isufi (Balisti) i Avni Čakmaku (Fjalja).

Apolitičnost mladih, kada je reč o izborima, slična je kao i u Srbiji.

Priština Kosovo i Metohija, Priština, reportaža,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Niko ovde ne priča toliko o izborima od nas mladih, ne znam da li ću glasati”, rekla je jedna prolaznica za Nova.rs.

Sličan je stav i sagovornice našeg portala iz civilnog sektora koja navodi da mladi u Prištini, a koji čine većinu stanovništva ovog grada, nisu zainteresovani za politiku.

“Ovde je mladima sve u magli. Ne zanima ih politika. Ne razmišljaju o odnosima sa Srbijom. Žive svoj život, obavljaju svoje poslove i trude se da žive što je bolje moguće, van takvih okvira”, rekla je ona u neformalnom razgovoru za naš portal.

Priština Kosovo i Metohija, Priština, reportaža,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oni koji izađu na izbore će pred sobom će imati dva listića – jedan na kome biraju gradonačelnika i jedan na kome glasaju za buduće članove opštinskih skupština.

U trci za gradonačelnika pobeđuje onaj koji u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova ili će se dva najbolja kandidata ponovo sučeliti u drugom krugu.

Priština Kosovo i Metohija, Priština, reportaža,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na izborima za skupštine opština, glasači biraju stranačke liste, ali i posebnim glasom određuju kandidata kome daju podršku.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o aferama i opoziciji na izborima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram