Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pošto je aktuelnoj vlasti bilo važnije da postavlja kamene temeljce i preseca crvene vrpce na tržnim centrima a ne da gradi bolnice, danas smo ponovo dovedeni u situaciju da brojimo koliko je još bolničkih ležajeva preostalo za smeštaj obolelih od virusa korona i dal’ će opet “groblja da nam budu mala”, saopštio je Pokret Jedan od pet miliona. Kako su naveli, oni zato ovim graditeljima tržnih centara predlažu "da makar deo svojih bespotrebnih neimarskih poduhvata iskoriste za dobro naroda, te da onih 300.000 kvadrata u 'Beogradu na vodi' kojima se diče kao najvećom tržnicom u Evropi, adaptiraju u privremenu kovid bolnicu."

„Naime, tržni centar ‘Galerija’ koji je Aleksandar Vučić otvorio usred pandemije, ima bolje uslove za smeštaj obolelih od većine bolnica po Srbiji i hala koje su služile kao privremene bolnice. Raspolaže sanitarnim čvorovima daleko humanijim no što su oni u prosečnim srpskim bolnicama gde svakim odlaskom u toalet rizikujete da dobijete sepsu ili da vam se vodokotlić obruši na glavu. Ukoliko vam se uopšte i posreći da vas bolesnog prime u bolnicu, jer jelte – nema mesta“, piše u saopštenju Jedan od pet miliona.

Taj pokret ističe da „Galerija“ takođe raspolaže svim uslovima za distribuciju hrane, a obezbeđen je i prevoz unutar iste, „što je potvrdio i sam šef naprednjaka vozajući se ovom tržnicom“.

„Ceo prostor je obezbeđen grejnim telima, dobrom ventilacijom, i većim brojem ulaza što ga čini pristupačnijim. Naposletku, šteta je i da ovi silni kvadrati ostanu neiskorišćeni, budući da ionako zvrje poluprazni, pošto je od na sva zvona najavljivanog dolaska svih mogućih svetskih brendova cipela, čarapa i luksuznih torbi, Vučić uspeo da otvori svega trećinu od ukupnog broja lokala“, piše u saopštenju.

Jedan od pet miliona dodaje da se širom sveta zbog novog talasa epidemije zatvaraju tržni centri i prelazi se na onlajn kupovinu, te je realno očekivati da će se to uskoro desiti i u Srbiji koja ovih dana beleži svoje crne rekorde.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Svesni smo da je ‘Galerija’, kao i ceo ‘Beograd na vodi’, poklonjena arapskim drugarima Aleksandra Vučića. No, verujemo da će Vučić uticati na ‘brata svog’ čijim se kućnim posetama, večerama i pratnjom do sobe hvali, da pokaže solidarnost u ovim teškim vremenima po Srbiju i ustupi nam poklonjene mu kvadrate za prihvat obolelih za koje nema mesta u bolnicama. Ukoliko pak ‘brat’ ne postupi bratski, podsećamo da je Srbija vlasnik 32 odsto ‘Beograda na vodi’, pa neka onda bar tu trećinu od 300.000 kvadrata usmeri na potrebniju namenu“, saopštio je Pokret Jedan od pet miliona.

„Podvlačimo: režim Aleksandra Vučića već osam godina vlada marketinškim trikovima, a cena toga danas stiže na naplatu. Zato što nisu ulagali u zdravstvo već samo u svoje novčanike, zato što nisu gradili bolnice već samo prodavnice i fontane, zato što nisu ulagali u lekare već ih slali u Nemačku, e zato mi danas nemamo ni gde da se lečimo ni ko da nas leči. Ne samo kovid pacijenti, već i svi ostali. Rezultat toga je i da se novopečena gospođa ministarka a dosadašnja epidemiološkinja hvali tržnim centrom kao velikim uspehom, dok ljudi umiru čekajući na bolnički krevet“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare