Foto: N1/Ministarstvo kulture i informisanja/BETAPHOTOMILAN OBRADOVIC

Fakultet političkih nauka konačno se oglasio odluci Vlade da imenuje ministarke Maju Gojković i Jadranku Joksimović za članove Saveta tog fakulteta. Kako se navodi u saopštenju, Fakultet nema osnova da utiče na opredeljenje Vlade Srbije, te da eventualne dileme o sukobu interesa članova Saveta iz reda osnivača (države) treba da rešavaju nadležne institucije.

Veliku buru u javnosti podigla je odluka Vlade Srbije da ministarku kulture Maju Gojković i ministarku za evrointegracije Jadranku Joksimović, koja je i doktorand na FPN, imenuje za članove Saveta tog fakulteta, iako iako ne spadaju u red istaknutih ličnosti “iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”, kako to predviđa zakon.

Studenti FPN zatražili su od uprave fakulteta da reaguju i kao rok postavili 16. april, te upozorili da ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije.

Povodom njihovog zahteva Fakultet političkih nauka oglasio se saopštenjem, koji su potpisali predsednica Saveta Fakulteta političkih nauka prof. dr Nevenka Žegarac, dekan prof. dr Dragan R. Simić, student prodekan Ana Grčić i predsednik Studentskog parlamenta Miroslav Dešić.

U nastavku pročitajte njihovo saopštenje_

“… Kao što izbor članova Saveta iz redova fakultetskih organa i studenata mora ostati slobodan i izvan volje bilo koga osim onih koji ih biraju, isto tako Fakultet nema osnova da utiče na opredeljenje Vlade Republike Srbije. Eventualne dileme o sukobu interesa članova Saveta Fakulteta iz reda Osnivača treba da rešavaju nadležne institucije.

Ne sporeći ni u kom slučaju izvorno pravo Osnivača da imenuje svoj deo predstavnika u Savet Fakulteta, upućujemo na činjenicu da Univerzitet u Beogradu kao ustanova od posebnog nacionalnog značaja podrazumeva i više od ispunjavanja zakonskog osnova da se članovi Saveta biraju “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti oba pola“, već zahteva i osobe od ugleda u najširem društvu i akademskoj zajednici.

Kako je već i naglašeno, Osnivač na imenovanje predstavnika u Savetu Fakulteta ima pravo shodno Zakonu o visokom obrazovanju. Drugo, nikada u istoriji Fakulteta se nije desilo da predstavnici Osnivača delujući kroz Savet Fakulteta prekrajaju volju Saveta, bilo izbornu ili ma koje vrste. Na kraju, ukoliko bi takva intencija i postojala, nema sumnje da bi se predstavnici Fakulteta i studenata u Savetu odlučno suprotstavili.

Uprkos povremenim razlikama u mišljenjima, svojstvenim svim mislećim bićima, izvesno je da su svi zaposleni i svi studenti Fakulteta političkih nauka neupitno kohezivni u nastojanju da čuvaju autonomiju koju našoj instituciji garantuju Ustav i zakoni Republike Srbije.

Svesni smo da živimo u eri duboke polarizacije, prenaglašene netrpeljivosti i pojačane senzibilnosti na sve društvene događaje. Jasno čujemo i pozive mnoštva aktera da se kao Fakultet odredimo prema različitim političkim procesima u našoj državi. Međutim, iako u imenu naše institucije stoji reč ”politika”, Fakultet političkih nauka nije politički akter. Niti bi to ikada smeo da postane, jer bi se na taj način svojevoljno odrekao zagarantovane autonomije i iz akademske institucije prerastao u političku.

Za razliku od ustanove, sloboda je i pravo svakog pojedinca, da kritičkim promišljanjem oplemenjuju demokratske procese u našoj državi. Mi ćemo, kao škola demokratije, dijaloga i kritičke misli, nastaviti da obrazujemo generacije studentkinja i studenata, učiti ih da misle i izlažu kritici sve, uključujući i instituciju sa koje potiču”, navodi se u saopštenju FPN.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar