Foto:Screenshot/Youtube/belgrade.open.school

Izbor dve ministarke u Savet Fakulteta političkih nauka (FPN) jeste pokušaj mešanja u autonomiju univerziteta, kaže Galjina Ognjanov, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu i jedna od troje smenjenih predstavnika tog saveta. Ministarke neće moći da imaju odlučujući glas u savetu, ali njihovo prisustvo jeste poruka i profesorima i javnosti da se "vlast zainteresovala za univerzitet". Joksimović je pri tom, kaže Ognjanov, u sukobu interesa, jer je doktorand na FPN-u.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izabrane su na sednici Vlade Srbije za članice Saveta FPN-a. Odlukom Vlade Srbije iz Saveta su razrešeni Aleksandar Timofejev, Sreten Vujović i Galjina Ognjanov.

Maja Gojković, Jadranka Joksimović
Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE GORAN ZLATKOVIC/ZORAN ZESTIC

O tome kako vidi svoje razrešenje, ona kaže: „Ja bih stavila temu u širi kontekst. Moramo da pođemo od promene Zakona o univerzitetu koja se desila 2017. godine, i tada je promenjena i struktura Saveta fakulteta Beogradskog univerziteta, i po toj novoj strukturi predviđeno je da predstavnika osnivača ima ukupno osam, do tada nas je bilo četvoro. Pored nas troje, 2010. je u savet imenovan i Branko Ružić, sadašnji ministar prosvete“.

Sve je to rekla, jer, kaže, njihovo imenovanje datira iz 2010. godine i, kako objašnjava, nekoliko puta su bili članovi Saveta FPN, poslednji put im je verifikovan mandat 2015. godine.

„Najnoviji savet od školske 2018/2019. godine ne uključuje predstavnike osnivača, hoću da kažem da naše razrešenje je trebalo da bude izvedeno krajem 2018, početkom 2019. godine. Nama je mandat tada istekao, i trebalo je još pre nekoliko godina da osnivač imenuje nove članove Saveta FPN, njih osmoro, umesto nas četvoro koji smo do tada bili“, objašnjava Ognjanov.

Prema njenim rečima, to što se to tek sada desilo, pokazuje da se čekalo.

„Dugo se čekalo, po mojoj proceni, verovatno osnivaču to nije bilo na listi prioriteta, u tom momentu je Univerzitet funkcionisao na neki svoj način, bilo je drugih prioriteta i nije postojao jasan motiv da se imenuju novi članovi Saveta fakulteta. Verovatno se u međuvremenu nešto promenilo, jer sada ne možemo da kažemo da interes osnivača ne postoji za događanja na fakultetu. U međuvremenu se mnogo stvari odigralo u društvu. Mi svi ovo tumačimo kao povratak na stare zakone i stara dešavanja, odnosno na ponovno mešanje u autonomiju fakulteta“, naglasila je Ognjanov.

O tome šta kažu njene smenjene kolege, odgovara: „Nisam se čula s njima, ali mogu da u ime svo troje kažem da smo do te godine, kada smo bili članovi Saveta, rekli da očekujemo da budemo razrešeni, da nam se više mandati ne verifikuju, da je došlo vreme da država predloži novih osam članova u savetu FPN“.

A o tome zašto to nije tada urađeno, rekla je da je to pitanje za upravu fakulteta.

„Videla sam da su reagovali studenti, i da će se uprava tim povodom obratiti javnosti“, dodaje profesorka.

Novoizabrana članica Saveta FPN-a, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u odgovoru na pitanja N1 o izboru u Savet kaže da će joj biti čast da kao neko kome je FPN matična obrazovna institucija služi u Savetu kako bi se poboljšali uslovi za obrazovni i naučni rad. Ministarka Joksimović je navela da će se u radu strogo držati Zakona i Statuta fakulteta.

„Ta izjava je na mestu i ja bih volela da se osnivač kao takav angažuje na poboljšanju uslova rada na fakultetu. Ja bih podržala takvu izjavu i želje, ali treba se vratiti na temu, a to je da predstavnici izvršne vlasti ne treba da budu imenovani kao predstavnici osnivača, a druga tema je šta je mandat Saveta fakulteta, on je vrlo jasno definisan“, kaže Ognjanov.

Kako je rekla, to što Joksimović priča jeste lepo, ali…

„Nisam sigurna da je to zaista mandat Saveta fakulteta. Još jedan problem je što je Joksimović istovremeno i doktorand na FPN-u. Tako da tim pre ovakva izjava ne bi trebalo da bude data, jer govori o konfliktu interesa – bilo bi problematično da ona nešto nudi istovremeno čekajuci da brani sopstveni doktorat na tom fakultetu“, naglasila je sagovornica N1.

To je, kako dodaje, sporno je i sa stanovišta ministarke i za samu instituciju. „I ne treba činiti takve stvari gde postoji mogućnost da se to kasnije pogrešno protumači“.

Objašnjavajući kakva je zapravo uloga saveta fakulteta, Ognjanov ga poredi sa – upravnim odborom.

„To je najviši organ institucije i odgovoran je za zakonitost rada institucije, donosi statut fakulteta, bira dekana, funkcioniše kao drugostepeni organ po žalbama protiv nekih odluka dekana, i, što je najvažnije, donosi finansijski plan, to je ključni dokument koji donosi savet fakulteta“, izjavila je.

Ministarke izabrale – same sebe

Osnivač fakulteta je, objašnjava dalje, Republika Srbija, a u njeno ime Vlada kao izvršno telo imenuje predstavnike osnivača.

„U zakonu jasno stoji ko može biti imenovan u savet fakulteta, i tamo stoji ona rečenica da su to istaknute ličnosti iz oblasti kulture, prosvete, nauke. Lepa je praksa bila do sada da svaki pojedinačni fakultet predlaže nekog ko bi bio predstavnik osnivača, a vlada bi o tome odlučivala i usvajala predloge. Dakle, kolege su negde sugerisale i za očekivati je bilo da će to sada biti kolege iz drugih oblasti… To je neplaćena funkcija i uključuje ipak angažovanje, traži da se izdvoji vreme da se uključe u teme i uđu u probleme. I vrlo je veliko pitanje da li će ministarke imati vremena, ako mene pitate, ja mislim da neće“, ocenila je Ognjanov.

Ona podseća da je Branko Ružić bio u savetu FPN-a, ali je nakon izbora u Vladu Srbije, na mesto ministra bez portfelja, izašao iz Saveta FPN-a, što je prema rečima Ognjanov, odluka na mestu.

O tome da li je očekivala da se akademska zajednica više angažuje oko ovog pitanja, Ognjanov kaže da je „zajednica šarolika i da ima mnogo tema i problema“.

„Ne treba očekivati da postoji neka kohezija, da će svi krenuti kao vojska, jer to nije u suštini akademske zajednice. Svako se angažuje u onoj meri u kojoj oseti da preti neka opasnost po integritet institucije ili društva“, dodaje.

A studenti FPN zahtevaju od uprave fakulteta hitnu reakciju, povodom odluke Vlade Srbije da imenuje Gojković i Joksimović za članice Saveta FPN. Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije. Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta političkih nauka.

„Studenti uvek reaguju na svoj način, očigledno je da misle da postoji opasnost po instituciju, a to je da ulazimo u problem bez potrebe… Imenuju se dve ministarke, one zapravo imenuju same sebe, jer se glasanje dešava na sednici Vlade. ja bih gledala to iz ugla njihovog otpora prema nepravdi, prema situaciji koja nosi rizik, a bespotrebno je, zašto bi se imenovale ove ministarke, ako iza toga ne stoji drugi cilj, a to je ono što mi propoznajemo kao atak na fakultet“, rekla je Ognjanov.

Dodaje da je to i poruka profesorima i zaposlenima na fakultetu.

„Jeste, u simboličkom smislu. Osam je predstavnika osnivača, iz instituicije ih ima 15 i četvoro studenata… Ne treba imati iluziju da će dve ministarke moći da utiču na glasanje, odnosno da će njihovi glasovi biti presudni, ali u simboličkom smislu jeste pokazivanje i zaposlenima na FPN i javnosti da se izvršna vlast zainteresovala za univerzitet, da se postavljaju neke ličnosti koje podržavaju režim i imaju neku moć… To jeste pokušaj mešanja u autonomiju univerziteta“, kazala je profesorka Ognjanov.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar