Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zaposleni na Filozofskom fakultetu u Nišu saopštili su da podržavaju studente u protestu zbog nepravilnosti na izborima održanim 17. decembra.

Zaposleni su u saopštenju, koje je potpisalo njih 118, naveli da su najvažniji ciljevi njihovih studijskih programa nezavisno kritičko mišljenje, razumevanje društvenih okolnosti, kao i kritičko prosuđivanje i vrednovanje pojava i procesa važnih za delovanje u društvenoj zajednici.

„Stoga kao nastavnici, saradnici i zaposleni za Filozofskom fakultetu nemamo prava da ostanemo nemi u ovom trenutku. Naša je profesionalna, a ne samo lična i građanska, obaveza da javno stanemo u odbranu ciljeva koje smo sami definisali i akreditovali, i koje se trudimo da ostvarimo u učionici, čitaonici, administrativnom radu. Jer naš rad u učionici i naučno-obrazovnoj ustanovi nema smisla ukoliko se za te ciljeve na borimo i u stvarnom životu, ukoliko ne razumemo posledice trenutnih događaja u našem društvu, i ukoliko na njih ne reagujemo kao akademska institucija“, saopštili su.

Pročitajte još

Ističu da ma kakva bila njihova lična lična politička uverenja i vrednosti, i ma koliko se sporili oko brojnih pitanja, jedinstveni su u tome da sloboda svakog pojedinca – sloboda izbora, sloboda mišljenja, govora, kretanja, okupljanja i protestovanja – jeste poslednja linija odbrane civilizovanog društva.

„Naša društvena uloga nas obavezuje da jedinstveno i javno ustanemo u odbranu tih sloboda. Zato podržavamo studente u protestu“, poručili su sa Filozofskog u Nišu, a prenosi N1.

Pozvali su državne institucije i vršioce vlasti – zakonodavne, izvršne i sudske – da deluju u skladu sa zakonima i Ustavom, ali i sa principima profesionalne etike i sa temeljnim normama i vrednostima demokratskog društva, i da umesto ignorisanja i produbljivanja društvenog konflikta, omoguće izlaz iz ove društvene krize.

„Ignorisanje, suspenzija, i selektivna i neetična primena zakona i normi od strane institucija – a ne građanske slobode – guraju društvo sve dublje u haos anomije, i u sve opasnije društvene podele i konflikte. Stoga posebno pozivamo nosioce sudske vlasti da savesno, nezavisno i etički odlučuju u svim predmetima u vezi sa nedavnim izborima i protestima građana i studenata koji su zatim usledili“, kažu sa fakulteta u Nišu.

Nosioce izvršne vlasti pozivaju da se vrate poštovanju osnovnih građanskih prava i sloboda, u skladu sa zakonima, normama i demokratskim vrednostima.

Sve najnovije informacije o protestu u organizaciji inicijative ProGlas pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare