Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici predstavio je je danas ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji za ovu godinu, kao i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koje je Evropska komisija usvojila.

Kako se navodi u saopštenju, tema je bila ovogodišnje predstavljanje investicionog plana, „koji je pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj regiona, u okolnostima unapređene metodologije proširenja i krize koja je nastala kao posledica aktuelne pandemije koronavirusa, kako bi se podržao njegov ekonomski i društveni razvoj“.

Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan utvrđuje značajan investicioni paket koji obezbeđuje čak devet milijardi evra bespovratnih sredstava za region. Podržaće održivu povezanost, ljudski kapital, konkurentnost i inkluzivni rast kao i dvojnu zelenu i digitalnu tranziciju, stoji u saopštenju.

Joksimović je naglasila da postoji potrebna politička volja Vlade da najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU budu definisana „u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i da će nova Vlada imati programski kurs kojim će se nastaviti ubrzani proces reformi, koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji“.

Ona je istakla da evropske vrednosti za koje je srpsko društvo većinski opredeljeno jasno pokazuju da politika evropskih integracija predstavlja krovnu politiku Srbije, koju Vlada i predsednik države Aleksandar Vučić koherentno sprovode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar