Sem Fabrici, Kladovo
Foto: TANJUG/ZA MEDIJA/ DEJAN TODOROVIC

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici obišao je danas u Кladovu projekte koje finansira EU kroz program "EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam".

On je posetio tvrđavu Fetislam čija je rekonstrukcija uveliko u toku i obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama.

„Кulturno nasleđe je veoma važno za EU. I ovo je nastavak tog ulaganja nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici. Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih“, rekao je Fabrici.

On je o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sa predsednikom opštine Кladovo Sašom Nikolićem i zaključili su da u Кladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija.

Fabrici je posetio i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava EU.

„Кroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi“, istakao je Fabrici.

Projekat „EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)