Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik i Tanja Fajon
Vladimir Bilčik i Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Posrednici u međustranačkom dijalogu, evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik i njihove bivše kolege Eduard Kukan i Knut Flekenštajn posetiće Beograd od 27. do 29. januara, preneo je danas European Western Balkans (EWB).

Kako EWB saznaje iz izvora u Evropskom parlamentu, posrednici će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, predstavnicima parlamentarnih stranaka i vanparlamentarne opozicije.

Planirani su i odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa članovima Privremenog nadzornog tela za praćenje medija i nezavisnih institucija u kampanji.

U novembru 2021. godine Kukan i Flekenštajn već su posetili Beograd povodom praćenja primene mera koje su predložili zajedno sa predsednikom Narodne skupštine.

Druga faza međustranačkog dijaloga počela je u martu 2021. godine. U naredna dva meseca obavljene su onlajn konsultacije sa predstavnicima vlasti i opozicije, da bi se dva sastanka uživo održala u Palati Srbija u julu i septembru.

Na sastanku u septembru utvrđena je tabela od 16 mera za unapređenje izbornih uslova u Srbiji. Organizacije civilnog društva Crta i BIRODI, međutim, iznele su stav da one ne doprinose dovoljno unapređenju izbornih uslova.

Stranke slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana napustili su sastanak u septembru pre njegovog kraja, ocenjujući da predložene mere neće popraviti izborne uslove.

Te stranke su kasnije, zajedno sa Narodnom strankom, odbile da učestvuju u primeni mera, tako što nisu predložile člana Privremenog nadzornog tela, koje čine šest predstavnika Regulatornog tela za elektronske medije i šest članova koje predlaže opozicija.

BONUS VIDEO Međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare