Početak izgradnje osnovne škole u Sjenici Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Uoči današnjeg mitinga predsednika Aleksandra Vučića u Opovu, zaposleni u okolnim opštinama i javnim ustanovama dobili su naređenje da se pojave na ovom skupu, a oni koji su pokušali da opravdaju izostanak radnim obavezama, dobili su odgovor - od sad ti je ovo posao.

Zbog toga se u opštinama skraćivalo radno vreme pojedinim službama, a u predškolskim ustanovama je došlo do preraspodele smena i zaduženja, tako da vaspitačice rade duže, a sekretaricu menja medicinska sestra na preventivi.

Obavezno je, nije obavezno

Kako saznaje Nova.rs prve pozive dobili su zaposleni u opštini Kovačica.

“Načelnica opštinske uprave Tanja Bubeskov obišla je zaposlene, obavestila ih o događaju i rekla im da je prisustvo obavezno. Kako bi stigli na vreme radno vreme većeg dela službi u opštini skraćeno je sa 16 na 12 časova”, kaže sagovornik Nova.rs.

Bubeskov, pak, kaže da to nije u potpunosti istina.

“Demantujem informaciju koju ste dobili. Jesam razgovarala sa radnicima, obavestila sam ih o događaju, ali im je rečeno da dođe ko može, nije obavezno”, rekla je Bubeskov za Novu i dodala da nije tačna informacija da je radno vreme skraćeno.

U opštini, međutim, nisu bili sigurni. Na pitanje do kad će raditi u ponedeljak, dobili smo sledeći odgovor:

“Pa ne znamo još, valjda do 16. A koja vam služba treba? Najbolje da pozovete njih da vidite do kad rade”.

Za svu našu decu

Slična situacija je bila i u Vršcu.

U nedelju popodne nastala je prava pometnja, jer je trebalo organizovati smene u Predškolskoj ustanovi “Čarolija”. Vaspitačicama i ostalim radnicima u osam objekata ove ustanove naprasno je menjano radno vreme i trajanje smene, čak i zaduženje, pa je, recimo, posao sekretarice morala da obavlja medicinska sestra na preventivi.

„Od ukupno 127 zaposlenih u ovoj predškolskoj ustanovi 48 je moralo da prisustvuje mitingu SNS. Među njima su vaspitači, pomoćni radnici, zaposleni u računovodstvu… Ovih 48 zaposlenih jesu oni koji su došli sa članskom knjižicom SNS i oni moraju da odu na skup. Jedna od mojih koleginica pokušala je da izbegne odlazak, pravdajući se velikom količinom posla. Od svoje koordinatorke je dobila poruku: “Od sad ti je ovo posao”. Zbog svega toga nastaje jaz među zaposlenima, jer oni koji ostaju moraju da rade duže od šest sati kolika je zakonska norma i sa većim brojem dece nego inače”, kaže sagovornik Nova.rs.

Zbog svega toga, nije čudno što se dešavaju scene poput one prošlogodišnje, kada su penzioneri umesto u banju Vrdnik odvedeni u Busije da slušaju govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dve penzionerke nisu htele u ovome da učestvuju, a suprug jedne od njih je i psovao predsednika Vučića, zbog čega su isključene iz Udruženja penzionera Pudarci.

Dobrila i Dobrinka koje su se čule do Vučića

Ovakav slučaj ne treba da iznenadi nikoga.

Podsećamo, penzioneri sa područja opštine Grocka u oktobru prošle godine trebalo je da otputuju na izlet u Banju Vrdnik. Barem im je tako rečeno u udruženjima penzionera. Međutim, umesto u banju odvezeni su u Busije, na obeležavanje “Dana sećanja”, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Da stvar bude gora, penzionerima je saopšteno gde ih voze, tek kad su stigli na konačno odredište.

Desio se incident. Dve penzionerke iz udruženja “Pudarci”, Dobrila i Dobrinka, su se pobunile, a suprug jedne od njih je psovao predsednika pred kamerama koje su beležile dolazak. U telefonskom razgovoru predsednik sa sinom jedne od žena, predsednik ovog udruženja penzionera rekao je da je cela “stvar” stigla i do predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je pukla bruka, te da su penzionerke morale biti isključene.

BONUS VIDEO: Od semafora do frižidera: Šta stil i broj spotova govore o kampanji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare