Ranka Kašiković Davčik Foto: Privatna arhiva

Direktorka Gerontološkog centra Subotica, Branica Tešanović, pokušala je da kontaktira Ranku Kašiković Davčik, zaposlenu ko je odbila da ide na miting SNS, kako bi je odgovorila od toga da se obrati javnosti. To je za naš portal rekla Kašiković Davčik, napominjući da joj je direktorka poslala poruku preko jedne koleginice.

„Oni su pretpostavljali da ja na želim da komuniciram sa njima, pa su zamolili jednu koleginicu, za koju su verovali da ću joj se javiti, da mi prenese poruku. Zapravo su mi rekli da znaju da ću da se obratim javnosti i da ću da govorim o problemima, pa su me molili da to ne činim i da će mi ispuniti sve što budem htela. Odbila sam to, jer ne mogu da ignorišem ovo što sam do sada preživela“, rekla je ona.

Ranka Kašiković Davčik zaposlena je u Gerontološkom centru u Subotici čitavu deceniju. Kako kaže, karijera bez mrlje i dugogodišnji savesni rad dovedeni su u pitanje zbog njenog odbijanja da ode sa kolegama na skup Srpske napredne stranke u Beograd. Ranka objašnjava da, od momenta kad je odbila da učestvuje u partijskim aktivnostima, počinje tortura na poslu, koju trpi već nekoliko meseci.

Ranka Kašiković Davčik Foto: Privatna arhiva

„Radim kao pravni saradnik, odnosno kao neka vrsta kadrovskog administratora i zaposlena sam za stalno. Nijedan problem nikad nisam imala, ni sa jednim rukovodiocem, ni sa jednim zaposlenim. Svoj posao sam uvek savesno i korektno, bez greške i mrlje, obavljala. To mogu da potvrde i moji neposredni rukovodioci, sa kojima sam sarađivala. Nikada nisam imala nijedan konflikt, niti jednu povredu radne discipline“, objašnjava ona za „Novu“.

Problemi za Ranku počeli su krajem novembra, 27. u mesecu, i to nakon što je dobila poruku od jedne koleginice da se spremi za odlazak na rođendan SNS u Beograd.

„Ona me je pozvala po nalogu direktorke Brankice Tešanović. Dobila sam poziv da odem u „Beogradsku arenu“ na skup SNS, a ja sam to odbila. Zamolila sam je da me više ne obaveštava o takvim stvarima, jer nisam zainteresovana za to. Ona mi je samo odgovorila da ona to ne radi zato što to voli ili želi. Zamolila sam je da ipak prenese moju poruku, tamo gde treba, da ne želim prisustvujem političkim skupovima“, napominje ona.

Već sledećeg dana, Ranka objašnjava, dobija mejl od direktorke u kom je obaveštena da se menja način njenog rada i njene obaveze.

„Ona je naložila da svi zaposleni, za sva pitanja koja imaju, zovu mene direktno na službeni telefon, a ne kao što je to bila ustaljena praksa – da zovu svoje neposredne rukovodioce. Krajnji cilj je bio da me optereti pozivima i to sam shvatila kao direktnu kaznu zbog mog odbijanja da prisustvujem tom mitingu – ističe naša sagovornica.

Pomenuta mera bila je samo uvod u mnogobrojne probleme sa kojima će se Ranka ubuduće susresti. Kako kaže, direktorka se nije zadržala na toj kazni.

Pročitajte još...

„Već 20. decembra dobijam informaciju da sam zadužena za evidenciju radnih naloga za odeljenje održavanja, za sve majstore i da jednom nedeljno dostavljam te izveštaje direktorki na mejl. Ja sam pravni saradnik u kadrovskoj službi i nemam nikakvih dodira, po sistematizaciji poslova, sa majstorima – ističe ona.
Ubrzo nakon toga, Ranka je odlučila da se direktno obrati svojoj direktorki, kako bi je zamolila da je oslobodi novih obaveza.
„Smatrala sam da sam već dovoljno preopterećena postojećim poslovima. Ona nije htela da me primi u svoju kancelariju, a kad je to učinila, rekla mi je da će posao biti odrađen i da to nije ništa teško. Kad sam je pitala zašto treba da radim posao koji nije u opisu onoga što radim, ona mi je odgovorila da, ako neću da radim, da pišem izjavu da odbijam posao kako bi znala kako da postupi sa neradnicima. To je već bio jedan od koraka gde je ona htela da me navede da ja odbijem neki posao kako bih povredila radnu disciplinu i kako bih dobila otkaz ugovora o radu“, podvlači naša sagovornica.

Nije odbila posao, kako kaže, već odrađivala i nametnute obaveze, bez obzira na preopterećenost.

„Posle mog odbijanja da odem na skup SNS, bila sam izopštena sa vrlo važnih sastanaka. Nisam dobijala informacije, nisu mi prijavljivali da je neko počeo da radi ili prestao. Sve se to radilo kako bi me naveli na grešku i povredu radne obaveze. Moja zakonska obaveza je da prijavim osobu pre stupanja na rad, a meni se dešavalo da dođem na posao, a da radnik radi, a meni niko ništa nije javio – navodi Ranka.

Dodaje da je ophođenje na poslu prema njoj ostavilo emotivne posledice, te da veoma teško podnosi činjenicu da zbog odbijanja da se svrsta na stranu stranke trpi njen posao.

Uprkos svemu, kaže da bi ponovo odbila da ode na skup SNS i da je svesna da je sve što se njoj dešava poruka za ostale zaposlene – da znaju šta će biti ako ne prihvate slično.

Ranka navodi da je 11. marta podnela prijavu protiv direktorke.

„Sa svim dokazima sam otišla kod advokata. Imam sve napismeno, svaki mejl, sve. Molila sam je za pomoć, za rasterećenje, ali ona je sve ignorisala“, zaključila je naša sagovornica.

Tešanović: To je apsolutna neistina

Direktorka Gerontološkog centra Subotica, Brankica Tešanović, rekla je za Magločistač i za Danas da su navodi Ranke Kašiković Davčik apsolutna neistina.

“Nijedan zaposleni Gerontološkog centra nije primoravan na nešto tako, apsolutno nikada”, tvrdi Tešanović.

Ona je potvrdila da je Gerontološki centar juče dobio tužbu koju je podnela Kašiković Davčik.

“A kada počne postupak, onda ćemo videti, jer uvek ima dve strane. Međutim, ja odgovorno tvrdim da nikada nijedan zapsleni nije primoravan niti ucvenjivan. To apsolutno nije istina”, naglašava direktorka ustanove.

Ona takođe demantuje tvrdnje da je zaposlena dobijala posao van njenih nadležnosti.

“Zaposlena nije dobijala posao koji nije u njenoj nadležnosti, i to je takođe apsolutna neistina. Ja sam van pameti sada vezano za ovo što Vi meni pričate”, kazala je Tešanović.

BONUS VIDEO Novinar NewsMax Adria sreo Vučića u Novom Sadu: Dobio je novog kuma i sad ne zna više ni kako se zove

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare