Foto: Printscreen/Tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o problemima sa kojima se Srbija suočava zbog rata u Ukrajini, navodeći da je toliko opsednut time što se dešava i pokušajima da sačuva zemlju, da ne stiže da se bavi kampanjom. "Ja ne stižem ni da se bavim kampanjom, ničim, samo o zemlji brinem", rekao je Vučić.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da ne bi bilo fer da kaže ko je sve tražio da ih Srbija uvede.

„Ne mogu da govorim ko je od mene tražio da uvedemo sankcije Rusiji, a ko ne. U središtu svega tu je sada ekonomija“, rekao je Vučić u emisiji „Prva tema“ na TV Prva, dodajući da će država morati da reši mnoge probleme, koji prete da ugroze rast zemlje.

On je govoreći o sankcijama Rusiji, rekao da bi to značilo da Srbija može da ugrozi odnos sa državom koja pruža najjaču podršku Srbiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u pogledu pitanju Kosova.

Istakao je da je Rusija uvek bila uz Srbiju, da je Kina uglavnom bila uzdržana, ali nikada protiv Srbije, a da je sada sve više uz Srbiju.

Suština je u tome, kako kaže, da je Srbija u veoma teškoj poziciji, a poslednja odluka Evropskog saveta o uvozu nafte za nas je toliko zabrinjavajuća i veoma čudna.

„Tražimo rešenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo“, ukazao je Vučić.

Vučić je govorio i o velikim pritiscima sa kojima se Srbija suočavala uoči potpisivanja Briselskog sporazuma, a koje je uporedio sa sadašnjim oko uvođenja sankcija Rusiji.

„Kada govorite o sukobu u Ukrajini, za ratni sukob je uvek potrebno dvoje. Ako mi kažete Milošević nije kriv za Rambuje, užasan pritisak, niko to ne bi prihvatio. Ali je njegova obaveza bila da izračuna posledice. Isto bih to rekao i Putinu i Zelenskom danas. Jeste li izračunali posledice? Vaše je da primite krivicu na sebe, svih predsednika, ali da sačuvaju zemlju“, rekao je on.

On je upitao da li neko danas u Ukrajini očekuje da se umeša neko sa strane.

„Na kraju će da zaključi isti sporazum, samo će zemlja da bude mnogo više devastirana nego danas. Suštinsko je pitanje da li i jedni i drugi žele prekid rata ili žele pobedu. Niko nije spreman za kompromisno rešenje, već svi žele pobedu. Kada svi žele samo pobedu, mislim da će biti sve lošije. Plašim se da će to za nas biti veoma teško. Naša pozicija u ovom trenutku je užasna“, rekao je Vučić.

Pored predsednika Srbije, gosti emisije su i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i pravnik Milan Antonijević.

Grubješić je navela da situacija nije ni malo laka i da Srbija ne može da ostane po strani, na osnovu svoje geografije.

Prema njenim rečima, nema dileme da pritisak na Srbiju dolazi sa zapada i istoka.

Pravnik Milan Antonijević rekao je da EU sa pravom očekuje usklađivanje srpske politike sa EU.

On je ocenio da je bilo nekoliko dobrih poteza Srbije, kao što je na primer glasanje u UN, ali da Srbija mora da pošalje mnogo jasnije poruke.

„Od Srbije EU to sa pravom traži i očekuje sankcije. Treba videti koja je mogućnost da tu Srbija zaštiti svoje vitalne interese“, naveo je Antonijević, podsećajući da je Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj.

BONUS VIDEO: Kampanja: Ko se najviše slika, a šta vide građani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare