Medjustranacki dijalog opozicija vlast
Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i Ivica Dačić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Posrednici iz Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji predstaviće danas predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću radni dokument koji su sačili za unapređenje izbornih uslova, saznaje list "Danas".

Prema nezvaničnim saznanjima „Danasa“ iz zapadnih diplomatskih izvora, od Dačića će se tražiti da se izjasni o tom dokumentu, koji će, ako ga on odobri, biti poslat strankama vlasti i opozicije koje učestvuju u dijalogu.

„Danas“ piše da se spekuliše da postoji mogućnost da Dačić ne odgovori danas, već da to učini za nekoliko dana, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Dačić se u pojedinim državama članicama Evropske unije više doživljava kao svojevrsni oficir za vezu između EP i Vučića, iako zvanično predstavlja glavnog pregovarača zvaničnog Beograda u ovom važnom dijalogu“, rekao je izvor „Danasa“.

Navodi se da se veruje da će vlasti u Srbiji pristati na „teme i sugestije“ koje su evroparlamentarci naveli u dokumentu jer „Vučić želi da EU stekne utisak da je spreman da da značajne ustupke opoziciji za učešće na izborima“.

„Ali pojedini u EU konstatuju da neće biti dovoljno vremena da se do izlaska na birališta sprovedu suštinske reforme izbornog sistema u Srbiji“, dodao je izvor tog lista.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar