filip ejdus - medija centar
Foto: Medija centar Beograd

U Srbiji se godinama radi na uništavanju i delegimitizovanju bilo kakve autentične i institucionalne opozicije. Sad kad je taj plan uspeo i kad u parlamentu nemamo više njene predstavnike, onda jedino što preostaje jeste neartikulisani gnev naroda koji smo juče mogli da vidimo.

“Uvođenje policijskog časa je samo povod. Uzroci su mnogo dubilji. Gnev i nezadovoljstvo su godinama akumulirani, i sada više ne mogu da se kanališu kroz demokratske procedure i ustanove već se odvijaju na ulici. Problem i za vlast ali i za opoziciju jeste što jednom kada se politika nastavi drugim sredstvima na ulici onda je teško kontrolisati ovaj proces. Jedini način obuzdavanja ovog neartikulisanog gneva jeste upotreba gole sile a ona samo opravdava i radja novo nasilje” smatra Ejdus i opisijući usled nedostatka demokratije, društvo postaje „eksrpes lonac“.

“Demokratija, procedure, opozicija, pluralizam, sloboda medija – sve to služi da bi se artikulisali suprotstavljeni interesi, kanalisalo nezadovoljstvo i konačno kako bi se vlast periodično menjala mirnim putem. Kada nemate te kanale, onda imate ‘ekspres lonac’ koji se dogodio sinoć”, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, policija u početku večeri suzdržano i profesionalno reagovala, ali je, kako je noć odmicala, upotreba sile postajala neodmerenija.

“Na kraju je svet to kulminiralo u brutalnu represiju kako nad demonstrantima koji su i sami bili nasilni, tako i prema onima koji su došli da legitimno i mirno iskažu svoje nezadovoljstvo”, istakao je vanredni profesor Fakulteta političkih nauka.

Podsetimo, Ejdus je ranije na društvenoj mreži napisao da je  presednik Srbije Aleksandar Vučić uništio opoziciju i da sada protiv sebe ima neurtikulisani gnev naroda.

“Vučić i kompanija su učinili sve da unište opoziciju, i da iz političkog života eliminišu svakoga ko bi mogao da im se suprotstavi demokratski i u institucijama. Sada kada su u tome i uspeli protiv sebe imaju neartikulisani gnev naroda, a on se može obuzdati jedino silom”, istakao je Ejdus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar