filip ejdus - medija centar
Foto: Medija centar Beograd

Erozija demokratije se ne dešava preko noći, već traje od 2012. godine, pa sada suštinski imamo maltene jednopartijski parlament, totalnu dominaciju nad svim medijskim kanalima, svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a opozicija i ne postoji, rekao je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Filip Ejdus za Juropijen Vestern Balkans.

Ejdus je u emisiji „Skrining“ ocenio da se opozicija toliko razdelila i toliko je nepostojana da imamo utisak da je vlast potpuno razobručena i da može da radi apsolutno šta želi zbog toga što ne postoji nikakva kontrateža sa druge strane.

„To je situacija u kojoj ne može da se govori čak ni o nekonsolidovanoj demokratiji, već je to kompetitivni autoritarizam ili hibridni režim, neliberalna demokratija. Poenta demokratije je da se vlast smenjuje“, rekao je Ejdus.

Na pitanje hoćemo li imati političku krizu ukoliko opozicija ponovo bojkotuje izbore, odnosno ako ne dođe do dogovora između vlasti i opozicije uz posredstvo Evropskog parlamenta, Ejdus je odgovario da već sada imamo političku krizu koja može samo da se produbi, ali da se nada da opozicija neće da napravi grešku i da ponovo ide u bojkot, jer je „plaćena previsoka cena, iako je tako ogoljena autokratija“.

Političke elite smatra odgovornim za situaciju da „po prvi put imamo gotovo većinu građana koji smatraju da Srbija ne treba da bude deo EU“, dok je, kako je rekao, delimična odgovornost i na „nekim državama članicama EU koje nisu možda dovoljno iskrene, koje strateški žele da vide Zapadni Balkan u EU, ali možda ne baš sada, ne tako brzo i ne odmah“.

Komenatišući mogućnost da dolazak Bajdenove administracije u SAD dovede do ubrzanja pregovora između Beograda i Prištine, Ejdus je rekao da možemo da očekujemo ubrzavanje tih aktivnosti nakon kosovskih izbora koji su zakazani za februar, i snažnije delovanje Brisela i Vašingtona u pravcu postizanja konačnog sporazuma.

„Mislim da do tog sporazuma nažalost neće doći i za to postoji više razloga, a jedan je i taj da u Beogradu ne postoji apetit, interesovanje za konačni sporazum i priznanje“, rekao je Ejdus, uz ocenu da nas čekaju izbori već 2022, ako ne i ranije, što je još jedan razlog zbog kog ne veruje da će u poslednjoj godini pred izbore Aleksandar Vučić praviti neke teške kompromise zato što mu se to može obiti o glavu na izborima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar