Kada sam, na video snimku, video zbunjen izraz lica predsednika Vučića kada Tramp izgovara rečenicu da će Srbija prebaciti ambasadu u Jerusalim, zapitao sam se da li je zapravo znao šta potpisuje, rekao je dr Filip Ejdus, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu, stručnjak za međunarodne odnose  i bezbednosna pitanja gostujući u jutarnjem programu NOVA S.

Po sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, koji su u Vašingtonu u prisustvu Trampa potpisali Vučić i Hoti, Srbija pristaje da otvori kancelariju Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra ove godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Video, koji je na društvenim mrežama zaživeo nakon potpisivanja sporazuma, prikazuje zbunjen izraz lica srpskog predsednika u trenutku kada Tramp navodi detalje tačke 16. sporazuma, u kojoj se predviđa prebacivanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Moram priznati da sam se, kada sam prvi put pročitao sporazum, zapitao zašto smo pristali na tu tačku jer nije jasno šta smo tačno dobili, a postoje veliki rizici po Srbiju – i u odnosima sa arpskim državama i sa EU“, istakao je dr Filip Ejdus.

Međutim, kako dodaje – kada je video taj video zapitao se, kao i mnogi drugi – da li je predsednik Vučić zapravo znao šta u stvari potpisuje.

„Njegov izraz lica kada je Tramp izgovara tu rečenicu da će Srbija prebaciti ambasadu u Jerusalim, njegovo zbunjeno gledanje na dno druge stranice sporazuma, tačnije na tačku 16. kao da nije znao o čemu se radi, okretanje ka nekim svojim saradnicima i hvatanje za glavu zbog toga – zaista ukazuje na to da je tu došlo do nekog nesporazuma. Prosto ne mogu da verujem da je naša delagacija toliko neodgovorna da nije pročitala šta tu piše. O tome ćemo, nadam se, saznati jednog dana, ali taj video zaista  – zabrinjava“, rekao je Ejdus.

Pristajanjem na ovo, Srbija će biti treća zemlja na svetu koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, posle SAD i Gvatemale,  i prva evropska koje je donela takvu odluku.

„Ta odluka će nam doneti svakako mnogo prijatelja u Izraelu i SAD, ali će nam takođe doneti i dosta glavobolje i neprijatelja u arapskom svetu, ali i u EU koja ima potpuno drugačiju politiku“, ukazao je Ejdus.

Zašto je Jerusalim važan

Ambasada Srbije  će, od 1. jula 2021. godine biti u Jerusalimu koji Izrael tretira kao svoj glavni grad. A ne u Tel Avivu .

„Kada je generalna skupština UN usvajala rezoluciju o podeli Palestinena dve države, 1947. godine, predvidela je da će Jerusalim biti međunarodno upravljani grad koji će pripadati i jednoj i drugoj strani. To nikada nije zaživelo, jer je izbio rat – Izrael je uzeo zapadni Jerusalim, Jordan je okupirao istočni, i tako je bilo sve do 1967, kada je Izrael u šestodnevnom ratu zapravo osvojio ceo Jeruslaimi  zapadnu obalu i još neke teritorije“, naveo je Filip Ejdus.

On napominje da se u istočnom delu koji, je ranije pripadao Jordanu se nalazi stari grad, a u njemu su ključne svetinje kao što su Zapadni zid, Crkva svetog groba, ključne džamije važne za islam.

„Tako je Izrael preuzeo kontrolu nad celim Jerusalimom i 1980. doneo i zakon o kome je Jerusalim ceo nedeljiv glavni grad Izraela. To je stav koji međunarodna zajednica nikada nije prihvatila  –  a tu podrazumevam i SAD i UN koje su usvojile brojne rezolucije koji Jerusalim tretiraju kao grad u sporu“, objašnjava Ejdus.

Ujedinjene nacije pozvale su države članice, rezolucijom Saveta bezbednosti 478,  da povuku svoje ambasadae iz Jerusalim u Tel Aviv, dok se ne reši izraelsko-palestinski spor.

„To je konsenzus međunarodne zajednice  koji je zapravo razbio Donald Tramp odlukom da u maju 2018. prebaci SAD ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim“, naveo je Ejdus.

Zašto je to Trampu važno

Tačka 16 je, prema rečima Filipa Ejdusa, važna tačka ne samo u Trampovoj spoljnoj politici, već u ovom kontekstru i tajmingu i za njegovu predsedničku kamapnju pred novembarske izbore.

Ne samo što je svki glas važan, već je ovde reč o glasovima američkih Jevreja, ali i evengelističkih hrišćana.

„Zašto baš oni? Zato što mnogi od njih veruju da će tek kad Izraelci dobiju svoju državu, doći do biblijskih ispunjenja o drugom dolasku Hrista. Dakle, ta proizraelska politika pridobija i njihove glasove. Tamp je, kako ističe, u ovom odsudnom trenutku za svoju predsedničku kampanju, kada je neizvesno da li će uspeti da pobedi protivnika , zapravo iskoristio ovaj sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kako bi poručio svojim biračima da on nastavlja da vodi svoju  proizraelsku politiku“, zaključuje Filip Ejdus.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare