Dve sporne fotografije Marka Đurića koja su u dva dana osvanule na društvenim mrežama, ne mogu biti slučajnost. Prema mišljenju sagovornika Nove, jedno objašnjenje je da neko iz SNS “podmeće konkurenciji” i poigrava se likom i delom aktuelnog ambasadora Srbije u Vašingtonu, u trenutku dok figurira kao novo pojačanje u Vladi Srbije, čak i mogući kandidat za premijera. Drugi razlog bi mogao biti da je PR tim SNS-a procenio da bi “odbrana brata Milana” bila od koristi po (ne)postojeći rejting Marka Đurića.

U subotu je na društvenim mrežama počela da se deli fotografija, na kojoj su ambasador Marko Đurić i čovek s Interpolove poternice Milan Radoičić, koji se nalazi i pod sankcijama američke vlade.

Đurić se, nakon objavljivanja fotografije, oglasio na društvenoj mreži X, gde je naveo da bi bio razočaran „da povodom njegovog skorašnjeg povratka nije povedena negativna kampanja, makar i prilično jadna“.

Radoičić, Svećlja, svejedno…

“Nemam nameru da se pravdam Кurtiju i Svećlji niti njihovim botovima i drugim zlonamernima za bilo šta. Nikada nisam krio niti se stideo vrlo javnih kontakata koje imam u okviru posla koji obavljam. Osim sa različitim srpskim predstavnicima sa kojima i dalje ostvarujem redovan kontakt i volim da se sretnem i danas, sastajao sam se mnogo puta, takođe u okviru posla koji obavljam i sa brojnim albanskim liderima koji se od domaćeg i međunarodnog pravosuđa terete za neopisive ratne zločine protiv mog naroda. To mi je lično uvek padalo neuporedivo teže. Кao i susreti koje sam morao da imam sa etnonacionalistima Кurtijem i Svećljom koji brutalno gaze osnovna ljudska prava Srba na КiM i imaju nevinu krv na svojim rukama”, napisao je Đurić.

A onda se u nedelju brže-bolje na mrežama pojavila baš fotografija gde sedi sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjajom Svećljom, takođe u restoranu.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da ovo neodoljivo podseća na kuhinju Srpske napredne stranke.

Sabotaža ili marketing za mladog Đurića

“Nemam dokaza, ali znajući kako funkcioniše SNS, ne mogu da isključim mogućnost da u ovom konkretnom slučaju neko sabotira mladog i ambicioznog Marka Đurića, koji u poslednje vreme uživa veliko poverenje Aleksandra Vučića.

Foto: Nova

Međutim, smatra da je mnogo važnija sama činjenica da je upravo Srpska napredna stranka stvorila takvu atmoferu u društvu.

“Atmosferu u kojoj se neko može potpuno diskreditovati, oblatiti i uništiti jednom fotografijom. Podsetiću na onu fotografiju Borisa Tadića na kojoj se rukuje sa Tačijem i ceo haos koji je ona izazvala. To jeste taj radikalski manir, da se s nekim obračunavate preko tabloida ili puštanjem nekakvih fotografija. Tako da čak i ako neko iz SNS nije podmetnuo Đuriću, sve je to rezultat atmosfere koju su sami napravili”, zaključuje Popović.

S druge strane novinar i urednik vesti na TV Nova S Slobodan Georgiev misli da iza svega stoji SNS, ali na drugačiji način, te da je sve ovo samo deo “reklame” za Đurića.

Slobodan Georgiev
Slobodan Georgiev Foto:FoNet/Božana Pavlica

“To je deo njihovog PR plana. Mislim na fotografiju sa Milanom Radoičićem. Ona sa Svećljom ko zna kad je nastala. Znači, Milan Radoičić je njegov stari partner, još iz vremena dok je bio na čelu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kad smo kod fotografija, setimo se i da se taj isti Radoičić fotografisao svojevremeno sa Haradinajem, onim koji je ubijao Srbe. Setimo se i fotografije na jahti sa tadašnjim kosovskim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem, gde su bili i Milan Radoičić i donedavni vođa Srpske liste Goran Rakić. Dakle, sve je to povezano…”, kaže Georgiev za Novu.

Što se Đurića tiče, smatra da je sad odlučeno da se mora raditi na njegovom marketingu.

“On se vraća u Srbiju i mislim da je na nivou SNS, odnosno njihovog PR tima, odlučeno da mu treba nešto. I tako su rešili da to bude Radoičić, a da poruka za građane Srbije bude ‘ne damo našeg brata Milana’, zaključuje Georgiev.

A šta na sve to kaže predsednik Aleksandar Vučić?

“Seo na minut-dva…”

„Nisam ga (Marka Đurića) pitao ni kad, ni gde, ni zašto. Ni da li je ustao od svog stola da se vidi sa Milanom Radoičićem, da sedne na minut – dva ili je došao sa njim, ništa ga nisam pitao“, rekao je Vučić i dodao da ovo kritikuju ljudi koji hvale one koji idu na grob Ademu Jašariju.

„Sada napadaju Marka Đurića, gledam sve druge denuncijante i cinkaroše kako će negde nekome da prijave. Zamislite – sa ‘zlikovcem’ se sreo. A hvalite one koji idu na grob Ademu Jašariju koji je ubijao legalne i legitimne srpske vojnike i policajce. I onda pišete o tome kako je BIA paralizovala nekog kriminalca. Sve je izokrenuto u ovoj zemlji“, istakao je predsednik.

U narednim danima videćemo da li će se u javnosti pojaviti teza “ustao od svog stola, seo na minut-dva”…

BONUS VIDEO: Milan Radoičić na Interpolovoj poternici zbog Banjske 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare