Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da u potpunosti podržava zahteve prosvetnih radnika i njihovo pravo da stupe u štrajk upozorenja.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u obrazovanju iznosi 63.204 dinara i za oko 1.500 dinara je manja od prosečne zarade u Srbiji.

U saopštenju DS se navodi da se prosvetni radnici sa svojim zaradama nalaze skoro na samom dnu liste prosečnih plata u javnom sektoru, što ni sa svojim obrazovanjem, ni sa značajem posla koji obavljaju nikako ne zaslužuju.

Ova vlast godinama unazad za obrazovanje izdvaja značajno manji deo budžeta, nego što je to slučaj sa skoro svim zemljama Evropske unije.

Zbog toga mladi nastavnici napuštaju Srbiju, a već sada se oseća ozbiljan nedostatak nastavnog kadra, pogotovo nastavnika matematike, informatike i fizike, ukazuje DS.

Dodaje se da je godinama unazad na učiteljskim fakultetima i na fakultetima koji obrazuju nastavni kadar primetan veliki pad broja upisanih studenata, pa su sve češće situacije gde se za nastavne smerove popuni manje od četvrtine mesta na budžetu.

Čak i ako se ispuni zahtev Sindikata obrazovanja Srbije za povećanje plate od 15 odsto, to će tek minimalno povećati standard prosvetara, jer je već u prvih osam meseci ove godine zabeležena inflacija od 4,6 odsto.

Baš zato ovaj štrajk upozorenja nije hir, nego vapaj za spas obrazovanja u Srbiji, ističu u DS.

BONUS VIDEO: Podcast „Pitajte Đuru“ – Jasna Janković, USPRS: Prosvetari i obrazovanje za državu – rashod

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar