Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za samo dve nedelje od početka nove školske godine, situacija u školama širom Srbije se zakomplikovala. Zbog toga se u nekim školama prešlo na kombinovanu i onlajn nastavu. I dok zaposleni u prosveti poručuju da je "semafor" sitem zakazao, roditelji navode da su zbog novina zbunjeni.

Nova školska godina startovala je uz pravilo – kako semafor „kaže“, tako će đaci da uče. Zbog toga je većina škola nastavu otpočela u zelenoj zoni, petnestak u žutoj, tj. u kombinovanom modelu. A zbog loše epidemiološke situacije, Tutin se jedino našao u crvenoj zoni, pa su srednjoškolci u tom gradu startovali sa onlajn nastavom. Tom spisku ubrzo je priključeno još 40 opština i gradova, a već danas broj je skočio na 45.

„Izgleda da se semafor pokvario“, konstatuje učiteljica Vesna Jerotijević, prenosi N1.

„Pa sada apsolutno ne znamo da li će raditi kao treptač – da li će biti aktivno samo žuto svetlo – ili će radti kao crveni signal. Ostalo je opet da se škole same organizuju i da direktori sami po tom nedovoljno definisanom uputstvu organizuju nastavu u školama, ja verujem da će obrazovni sistem da bude u velikom problemu“, dodaje ona.

Zbog promena koje se u pojedinim osnovim i srednjim školama menjaju iz nedelje u nedelju, roditelji poručuju da su zbunjeni.

Među njima je i Zdravko Janković. „Jeste da su srednje škole prešle na taj kombinovani model po modelu osnovnih škola i tu će nastati potpuni haos, nastaće haos i po pitanju škole, jer pola odeljenja ide jedan dan, drugi dan ide druga polovina, pa onda se menjaju smene i tako to sve deluje dosta haotično“, ocenjuje on.

I dok roditelji nova školska pravila ocenjuju kao haotična – zaposleni u prosveti kažu da rade u kontradiktornom sistemu. Vesna Jerotijević poručuje da im se iz Ministarstva prosvete šalju nejasna uputstva za rad.

„Nije definisano da li će časovi biti skraćeni ili će i dalje trajati 45 minuta i dalje nemate između smena i grupa, ukoliko se učenci, ako imaju više od 17 učenika u odeljenju i dele u grupe između grupa, vi nemate dezinfekciju učionica i učioničkog prostora koji smo imali prošle godine, vi sada nemate jasno definisano da li će učenici sedmog i osmog razreda – jedan dan ići u neposrednu nastavu, jedan dan ići na onlajn nastavu ili će to biti na sedmičnom nivou kao što su prošle godine išli srednjoškolci“, ističe ona.

Predstavnici prosvetnih sindikata upozoravaju da je iz dana u dan sve više zaraženih đaka. Na nadležne apeluju da što pre preduzmu konkretne mere, kako sve škole ne bi prešle na onlajn nastavu, što se dogodilo prošle godine. Ministar Branko Ružić za sada uverava da je sve pod kontrolom i da situacija u školama, kako tvrdi, nije alarmantna.

Bonus video – Himna za početak školske godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar