Foto:N1

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović pozvala je danas nadležne državne organe da hitno reaguju na fizičko nasilje nad zaposlenim u firmi Ziđin u Boru i na sve slične slučajeve u drugim preduzećima.

U saopštenju povodom napada rukovodioca u kompaniji Ziđin na jednog od zaposlenih, Manojlović je ocenila da je taj slučaj mnogo više od pojedinačnog incidenta i običnog sukoba na poslu i da je posledica stanja u čitavoj državi.

Ocenila je da su strani investitori sa kojima vlast sklapa „mutne i za Srbiju neisplative aranžmane praktično izuzeti od zakona i oslobođeni obaveze da poštuju čak i osnovno ljudsko dostojanstvo radnika“.

„Naše radnike u većini stranih fabrika tretiraju kao roblje zato što im je to dozvolila naša vlast. Bilo je samo pitanje dana kad će početi i da ih tuku“, dodala je Manojlović u saopštenju i ukazala da je to simboličan momenat kada svi treba zajedno da ustanu i kažu da je dosta ponižavanja i maltretiranja radnika.

Incident u kompaniji Ziđin u Boru dogodio se 23. avgusta, kada je, kako mediji navode, direktor topionice Lan Shicong šutnuo radnika Nenada Jankucića, što su zabeležile kamere video nadzora.

Ziđin je saopštio da je Shicong uputio izvinjenje Jankuciću i njegovoj porodici i da je izvinjenje prihvaćeno, a takođe je navedeno da je kompanija 26. avgusta primila dopis u kome su sindikati prijavili „necivilizovano ponašanje“ kineskog rukovodioca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar